• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Umre ziyareti için gittiği Suudi Arabistan’da kaçırılarak ABD’ye götürülen İranlı bilim adamı Şehram Emiri, CIA’nın işbirliği için teklif ettiği 50 milyon Doları reddettiğini söyledi.




    YDH- Umre ziyareti için gittiği Suudi Arabistan’da kaçırılarak ABD’ye götürülen İranlı bilim adamı Şehram Emiri, CIA’nın işbirliği için teklif ettiği 50 milyon Doları reddettiğini söyledi.

     

    Salı günü Pakistan’ın Washington büyükelçiliğine sığındıktan sonra bugün ülkesine dönen İranlı fizikçi Şehram Emiri, Amerika’ya kaçırıldıktan sonra kendisine 50 milyon Dolar ve bir Avrupa ülkesinde yaşama imkanı teklif edildiğini; ancak kendisinin Amerikalıların bu teklifini reddettiğini açıkladı.

     

    Mehr haber ajansının bildirdiğine göre bugün Tahran’daki İmam Humeyni havaalanına indikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Şehram Emiri, Amerikalıların kendisinin 5 milyon Dolar karşılığında CIA ile işbirliği yapmayı kabul ettiği yönündeki iddialarının hatırlatılması üzerine “Ben basit bir araştırma görevlisiyim, bir üniversitede çalışıyorum, herhangi bir gizli iş yapmıyorum, benim çalıştığım üniversitenin kapıları da işbirliğine açıktır, orada da gizli işler yapılmıyor” diye cevap verdi.

     

    Amerikalıların kendisini kaçırdıktan hemen sonra birtakım tekliflerde bulunduğunu belirten Şehram Emiri, “Amerikalılar daha ilk gün bana CNN kanalıyla 10 dakikalık bir röportaj karşılığında 10 milyon Dolar teklif ettiler. Daha sonra da İran’a geri dönmemem ve kendileriyle işbirliğini kabul etmem karşılığında 50 milyon Dolar vereceklerini, bir Avrupa ülkesinde yaşamamı sağlayabileceklerini ve ailemi de oraya getirebileceklerini söylediler” dedi.

     

    Tahran’daki Malik Eşter Üniversitesi öğretim görevlisi Şehram Emiri, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un “O, Amerika’ya özgür bir şekilde geldi ve özgür bir şekilde de ülkesine geri döndü” şeklinde açıklaması ile ilgili görüşünün sorulması üzerine de “Ben hayretler içerisinde kalıyorum, insan hakları iddiasındaki bir ülkenin dışişleri bakanı benim özgür olduğumu söylüyor; halbuki beni kaçırarak oraya götürdüler” dedi.

     

    Kendisinin kaçırıldığını ve özgür olmadığını ispat edecek delillere sahip olduğunu ifade eden Şehram Emiri, “Amerikan istihbaratının silahlı görevlilerinin gözetimi altındaydım, belki de Clinton böylesi bir gücün varlığının farkında bile değildir, en iyisi gidip bu konuyu ABD başkanına sorsun” diye konuştu.

     

    Nasıl kaçırıldığı ve nelerle karşılaştığı ile ilgili olarak daha sonra ayrıntılı açıklamalar yapacağını belirten Şehram Emiri, gerekli hukuki delilleri hazırladıktan sonra Amerikalılar tarafından kaçırılışı ile ilgili olarak yargı süreci de başlatacağını söyledi.

     

    Bazı Batılı medya organlarının ailesinin tehdit altında olmasından dolayı İran’a geri döndüğüne ilişkin yayınlarının hatırlatılması üzerine de Şehram Emiri, “Asla böyle bir şey yok, kaçırıldığım günden bu zamana kadar ailem İran İslam Cumhuriyeti’nin himayesi altında bulunuyordu. Ben Amerikalıların öngördüğü senaryoları kabul etmediğim için onlar bu tür şeyler söz konusu ediyorlar” diye konuştu.

     

    Şehram Emiri, bir gazetecinin “Fordo ve Natanz nükleer tesislerindeki rolünüz nedir?” şeklindeki sorusuna da “ben bir üniversitede çalışan basit bir araştırma görevlisiyim. Natanz konusunda hatta sıradan bir kişinin bilgisi bile benden fazla olabilir. Bu tamamen Amerikalıların ortaya attığı yalanlardır. Ben nükleer fizikçi değilim, nükleer konularla ilgili hiçbir araştırmam yok, benim makalelerim ve araştırmalarım, hangi konuda çalıştığımı ortaya koyuyor” şeklinde cevap verdi.

     

    Bazı Batılı gazeteler, Şehram Emiri meselesinin Amerikan istihbarat servisi CIA açısından bir skandal olduğunu yazarken; CIA, Emiri’nin kendileriyle 5 milyon Dolar karşılığında anlaşma yaptığını iddia ederek Emiri’nin İran’a döndüğü için bu parayı alamayacağını ifade etti.