• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- ABD istihbarat servisi CIA tarafından kaçırıldığını öne süren yaklaşık bir yıl sonra ülkesine geri dönen İranlı bilim adamı Şehram Emiri konusundaki tartışmalara Rus istihbaratçılar da katıldı.




    YDH- ABD istihbarat servisi CIA tarafından kaçırıldığını öne süren yaklaşık bir yıl sonra ülkesine geri dönen İranlı bilim adamı Şehram Emiri konusundaki tartışmalara Rus istihbaratçılar da katıldı.

     

    Tahran Malik Eşter Üniversitesi fizik bölümü öğretim üyelerinden Şehram Emiri, geçtiğimiz yıl umre ziyareti için gittiği Suudi Arabistan’da CIA tarafından kaçırılarak askeri bir uçakla ABD’ye götürüldüğünü ve ülkesine karşı işbirliğine zorlandığını söylerken, CIA yetkilileri, Emiri’nin 5 milyon Dolar karşılığında kendileriyle işbirliği yaptığını ve ABD’ye gelmeden yıllar önce de CIA’ya önemli bilgiler verdiğini iddia ediyor.

     

    Rusya resmi haber ajansı Ria Novosti’nin haberine göre Rus istihbarat servisinden emekli General Genadi Yefsatefyev, CIA’nın işbirliği için Şehram Emiri’ye 5 Milyon verdiğine ilişkin iddiasını gerçekçi bulmuyor.

     

    “Amerikalılar, eski Sovyetlerdeki çok değerli casuslarına bile böylesi paralar vermezlerdi. Basında yer alan bilgilerin doğru olduğunu kabul etsek bile Amerikalıların bu şekilde söyleyerek ülkesine geri dönmeye karar veren Emiri’yi itibarsızlaştırmak istediğini söyleyebiliriz” diyen emekli Rus istihbaratçı, Amerikalıların bu kadar büyük paralar telaffuz ederek İran’ın diğer nükleer uzmanlarını kazanmayı amaçlamış olabileceğini söyledi.

     

    Amerikalıların kendisine işbirliği karşılığında 50 milyon Dolar teklif ettiğini; ancak kendisinin bunu kabul etmediğini belirten Şehram Emiri’nin iddialarını da “şark hayalperestliği” olarak niteleyen emekli Rus istihbaratçısı, Emiri’nin İran istihbaratının bir görevlisi olabileceğinin ve Amerika’ya naklediliş operasyonunun kendisi tarafından organize edilmiş olabileceğinin de ihtimal dışı olmadığını öne sürdü ve “bu oyun son derece karmaşık ve bunun nasıl sonuçlanacağını kestirmek de oldukça zor; çünkü her iki tarafın istihbaratçıları da son derece şaşırtıcı bir yaratıcılığa sahipler” dedi.

     

    Her ne şekilde olursa olsun Emiri’nin ülkesine geri döndükten sonra artık CIA için faydalı olamayacağını ve ülkesinde çok sıkı bir gözetim altında tutulacağını belirten emekli General Genadi Yefsatefyev, “O artık işini bitirdi, bundan sonra sıkı bir gözetim altında olacak. Bundan sonra atacağı yanlış bir adım hayatına mal olabilir. Her ne şekilde olursa olsun bundan sonraki yazgısı iyi olmayacak” dedi.