• 09/07/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı, İran’ın yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 22 kilo nükleer yakıt ürettiğini açıkladı.




    YDH- Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı, İran’ın yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 22 kilo nükleer yakıt ürettiğini açıkladı.

     

    Mehr haber ajansının bildirdiğine göre Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Yukiya Amano, İran’ın Natanz uranyum zenginleştirme tesislerinde 10 Şubat ila 20 Ağustos 2010 tarihleri arasında yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 22 kilo uranyum ürettiğini açıkladı.

     

    Yukiya Amano, Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı üyelerine sunduğu raporunda İran’ın 22 kiloluk yüzde 20 oranında zenginleştirdiği uranyumu Tahran’daki araştırma reaktörünün yakıt ihtiyacını karşılamak için ürettiğini belirtti.

     

    Tahran’daki araştırma reaktörünün yakıt ihtiyacını karşılamak üzere Ajans’a başvuran ve bu yakıtı dışarıdan satın alma yoluyla tedarik etmek istediğini belirten İran, Türkiye ve Brezilya’nın girişimiyle Tahran bildirgesini imzalayarak bir iyi niyet adımı atmış; ancak Amerika BM Güvenlik Konseyi’nden İran’a ağırlaştırılmış yaptırımlar öngören bir karar çıkartmıştı.

     

    BM’nin yaptırım kararından sonra İran, daha önce yüzde 5 oranında zenginleştirilmiş uranyum ürettiği Natanz tesislerinde yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum üreterek Tahran’daki araştırma reaktörünün yakıt ihtiyacını karşılayacağını açıklamış; ancak İran’ın bu açıklaması Batılı çevrelerce bir blöf olarak değerlendirilmişti.

     

    Uluslar arası Atom Enerjisi Başkanı Yukiya Amano, yayımladığı son raporunda Ajans’ın İran’daki nükleer tesisleri denetlediğini belirtmekle birlikte İran’ın Ajans denetçilerine bazı tesisleri inceleme izni vermemesi sebebiyle denetlemelerin aksadığını ifade etti.

     

    Yukiya Amano, raporunda ayrıca Suriye’nin de nükleer tesislerinin denetlenmesi konusunda Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’na yardımcı olmadığını belirtti.