• 11/02/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun resmi yayın organı aylık Peyam-ı İnkılab dergisi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın meclisin tüm kurumların üstünde olmadığına ilişkin sözlerine tepki gösterdi.




    YDH- İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun resmi yayın organı aylık Peyam-ı İnkılab dergisi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın meclisin tüm kurumların üstünde olmadığına ilişkin sözlerine tepki gösterdi.

     

    İmtiyaz sahipliğini İslam Devrim i Lideri’nin Devrim Muhafızları’ndaki temsilcisinin yaptığı aylık Peyam-ı İnkılab dergisi, bu ayki sayısında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın artık ülke yönetiminde meclisin değil hükümetin her şeyin üstünde olduğuna ilişkin sözlerini İslam Cumhuriyeti’nin Kurucusu İmam Humeyni’ye ve İslam Devrimi Liderine yönelik bir tariz olarak niteledi.

     

    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, bir ay önce hükümet kontrolündeki İran gazetesine verdiği demeçte İslam Cumhuriyeti’nin Kurucusu İmam Humeyni’nin “ülke yönetiminde meclis her şeyin üstündedir” şeklindeki sözünün yürütme organının artık meclis tarafından seçilmemesini gerekçe göstererek geçerli olmadığını söylemiş ve bugün ülke yönetiminde meclisin değil hükümetin her şeyin üstünde olduğunu savunmuştu.

     

    Peyam-ı İnkılab dergisi, İran İslam Cumhuriyeti’nin Kurucusu İmam Humeyni’nin “ülke yönetiminde meclis her şeyin üstündedir” şeklindeki sözünü hatırlattıktan sonra “Ümmetin İmamı’nın buyruklarının şekilsel ve yüzeysel tahlillerle küçük bir grubun kısa süreli çıkarları doğrultusunda değiştirilmesi telafisi mümkün olmayan bir hatadır” ifadelerine yer verdi.

     

    “Cumhurbaşkanının İmam’ın sözleriyle ilgili söylediklerinin doğru olduğunu farz etsek bile –ki değildir- böylesi bir meselenin gündeme getirilmesinin ülkeye ne faydası vardır? Ülke yönetiminde hükümetin her şeyin üstünde olması, hükümetin yasalara aldırış etmeksizin canının her istediğini yapmasına gerekçe teşkil edebilir mi?” ifadelerinin yer aldığı dergi, “hükümet üstte bile olsa, kanunsuz davranma ve hükümet başkanını azletme yetkisi bulunan milletvekillerinin isteklerine karşı çıkma hakkına sahip değildir” eleştirisinde bulundu.

     

    İmam Humeyni’nin görüşlerini açıklayacak ve yorumlayacak merciinin Velayet-i Fakih makamı olduğunu hatırlatan Peyam-ı İnkılab, Veli-yi Fakih olan Ayetullah Hamenei’nin şimdiye kadar İmam Humeyni’nin sözleri üzerine bu tür bir yorumda bulunmadığını vurguladı.

     

    Cumhurbaşkanlığı Bürosu Başkanı Rahim Meşşai tarafından söz konusu edilen ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından da “hükümetin görüşü” diye nitelenerek tekrarlanan “İslam öğretisinin yerine İran öğretisinin yayılması” gerektiğine ilişkin görüşleri de eleştiren dergi, “İslamlığın yerine İranlılığı” ikame etmeye çalışan düşüncenin tarihi ve stratejik bir hata olduğunu ifade etti.