• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Nijerya hükümeti, Lagos limanında iki hafta kadar önce ele geçirilen 13 konteynır dolusu silahın İran’a ait olduğunu açıkladı.




    YDH- Nijerya hükümeti, Lagos limanında iki hafta kadar önce ele geçirilen 13 konteynır dolusu silahın İran’a ait olduğunu açıkladı.

     

    İran basınında yer alan haberlere göre Nijerya Dışişleri Bakanı Odin Acomogobiya, Nijerya istihbaratı tarafından Lagos limanında yakalanan 13 konteynır dolusu silahla ilgili olarak İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada İran’ın BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmesi durumunda bunu BM’ye rapor edeceklerini söyledi.

     

    Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Nijerya Dışişleri Bakanı Odin Acomogobiya silahları taşıyan Fransız firmasının bu silahların İran’dan yüklendiğini açıkladığını belirterek “Yapacağımız soruşturma sonrasında uluslar arası yasaların çiğnendiği sonucuna varırsak BM Güvenlik Konseyi’nin bir üyesi olarak gerekeni yaparız” dedi.

     

    İran’ın Nijerya güvenlik güçlerine silah nakli konusuyla ilgili suçlanan ve Nijerya’daki İran büyükelçiliğine sığınan bir şahsın sorgulanması için izin verdiğini belirten Acomogobiya, ancak sanık durumundaki ikinci şahsın konsolosluk görevlisi olduğunu ve diplomatik dokunulmazlığının bulunduğunu söyledi.

     

    İran’ın soruşturmaya yardımcı olmasını beklediklerini kaydeden Nijerya Dışişleri Bakanı, İran’dan ikinci sanığın diplomatik dokunulmazlığını kaldırmasını istedi.

     

    Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley de konuyla ilgili açıklamasında silah meselesiyle ilgili olarak Nijerya hükümetiyle temas halinde olduklarını belirterek Washington’un soruşturmaya yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi.

     

    İran, Nijerya üzerinden Gazze’deki Filistinli direnişçilere silah ulaştırmakla suçlanıyor.