• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Gambiya, İran’la tüm diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklayarak İran’dan da 48 saat içerisinde büyükelçisini çekmesini istedi.




    YDH- Gambiya, İran’la tüm diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklayarak İran’dan da 48 saat içerisinde büyükelçisini çekmesini istedi.

     

    Batı Afrika’nın en küçük ülkelerinden biri olan Gambiya’nın Devlet Başkanı Yahya Came, hükümetinin İran’la ortaklaşa yürüttüğü tüm projelerin lağvedildiğini belirterek İranlı diplomatlardan 48 saat içerisinde ülkeyi terk etmesini istedi.

     

    Gambiya hükümeti İran’la diplomatik ilişkilerini neden kestiğine ilişkin resmi bir açıklama yapmazken, Reuters haber ajansı, Gambiya hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde Yahya Came hükümetinin İran’ın Nijerya’da yakalanan silahlarının Gambiya’ya gönderildiğini düşündüğü için bu kararı aldığını belirtti.

     

    İran’dan gönderilen 13 konteynır dolusu silahın Nijerya’da yakalanmasından sonra İran-Nijerya ilişkilerinde gerginlik yaşanması üzerine İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, Gambiya ismini zikretmeksizin bu silahların bir batı Afrika ülkesine yasal olarak satıldığını açıklamıştı.

     

    Tahran, henüz Gambiya hükümetinin ilişkileri kesme kararı konusunda henüz resmi bir açıklama yapmazken, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, geçtiğimiz yıl gittiği Gambiya’da ikili ilişkileri tüm alanlarda hiçbir sınırlama olmaksızın geliştirmek istediklerini belirtmişti.

     

    1994 yılında askeri bir darbe ile yönetimi ele alan Gambiya Devlet Başkanı Yahya Came, 2006 yılında üçüncü dönem cumhurbaşkanlığı görevine başlamıştı.