• 12/08/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- AB Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton’un Cenevre toplantısı sonrası yaptığı açıklamayı gerçek dışı diye niteleyen İran, gerekirse toplantının ses kayıtlarını basına açıklayabileceğini açıkladı.




    YDH- AB Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton’un Cenevre toplantısı sonrası yaptığı açıklamayı gerçek dışı diye niteleyen İran, gerekirse toplantının ses kayıtlarını basına açıklayabileceğini açıkladı.

     

    Fars haber ajansına açıklamada bulunan ve isminin açıklanmasını istemeyen İranlı bir diplomatik kaynak, Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton’un Cenevre toplantısında görüşülen hususlarla ilgili açıklamasına değinerek “Catherine Ashton’un İran’la 5+1 grubu arasındaki müzakereler sonrası yaptığı açıklama, müzakerelerin içeriği ve üzerinde anlaşmaya varılan anlaşmalarla uyumlu değildir” dedi ve Ashton’un açıklama konusundaki ısrarının sürmesi durumunda toplantının ses kayıtlarını basına verebileceklerini söyledi.

     

    İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri ve nükleer konudaki baş müzakereci Said Celili’nin bir sonraki görüşmenin İstanbul’da yapılacağına ve “görüşmelerin müşterek noktalar ekseninde işbirliği” üzerine yapılacağına ilişkin açıklamasını hatırlatan İranlı kaynak, Ashton’un müzakerelerin nükleer mesele ekseninde yapılacağına ilişkin açıklamasının görüşmenin içeriğine uymadığını gösterdiğini ifade etti.

     

    İranlı diplomat, Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton’un görüşmenin içeriğine ilişkin gerçekleri yansıtmayan açıklamasında ısrar etmesi durumunda İran tarafının toplantının ses kayıtlarını basına aktarabileceğini söyledi.

     

    Catherine Ashton, Cenevre toplantısı sonrası yaptığı açıklamada “yaklaşık iki gün süren kapsamlı ve esaslı görüşmelerde bulunduk, bu görüşmeler, İran’ın nükleer programı ve İran’ın uluslar arası yükümlülüklerine bağlı kalmasının zarureti eksenindeydi. Temsilciliğini üstlendiğim ülkeler, uluslar arası toplumun İran’ın nükleer programı konusundaki endişelerinin -ki bu müzakerelerin de eksenini oluşturan bir konuydu- giderilmesine çalışılması konusunda müttefiktirler. Biz İran’ın haklarını tanıyoruz; ancak bu ülkenin yükümlülüklerini yerine getirmesini vurguluyoruz. Biz, iki tarafı da ilgilendiren meseleleri de ele almaya ve bu meselelerde görüş birliğine ulaşmaya hazırız. Biz ve İran bu müzakereleri ocak ayının sonlarında İstanbul’da sürdürme konusunda anlaştık. Biz gelecek müzakerelerde nükleer mesele konusundaki temel endişelerin giderilmesine yönelik işbirliği yolları ve pratik görüşler konusunda görüş alışverişinde bulunmayı öngörüyoruz.” demişti.

     

    İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ise ülkesinin hakkı olan nükleer programını müzakere etmeyeceklerini belirterek Ashton’un bu açıklamasının müzakerelerin içeriği ile uyumlu olmadığını açıklamıştı.