YDH- İran’ın nükleer tesislerini işlemez hale getirmek için üretildiği belirtilen Stuxnet adlı bilgisayar virüsünün Çin’de üretilmiş olmasının güçlü bir ihtimal olduğu bildirildi.
YDH- İran’ın nükleer tesislerini işlemez hale getirmek için üretildiği belirtilen Stuxnet adlı bilgisayar virüsünün Çin’de üretilmiş olmasının güçlü bir ihtimal olduğu bildirildi.
Forbes dergisinde yer alan Jeffrey Carr imzalı makalede Stuxnet adlı virüsün Çin’de üretildiğine ilişkin delillere yer verildi.
Bir süre önce Stuxnet adlı virüsün İsrail’de üretildiğine ilişkin bir haber analize yer veren İngiliz Daily Telegraph gazetesinin aksine siber güvenlik uzmanı Jeffrey Carr, Forbes dergisinde yazdığı makalede Stuxnet adlı virüsle ilgili olarak ilk bakışta dikkatler ABD ve İsrail’e yönelmiş olsa da bu konuda başka sanıkların da bulunduğunu ifade etti.
Birçok uzman, bu konuda İsrail’in suçlanmasına sebep olan en büyük delilin İbranicedeki gizemli “Myrtus” kelimesi ve bunun Kitab-ı Mukaddes’teki referansları olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, Stuxnet için yazılmış kodlarda buldukları ilk işaretin myrtus olduğunu ifade ederek bu kelimenin İbranicede özel bir ağaca işaret ettiğini söylüyor. Ayrıca kodlarda “Ester” kelimesinin geçtiğini belirten uzmanlar, Ester’in daha sonra İran Kralı Erdeşir’in karısı olacak Yahudi bir kız olduğuna ve kendi konumunu kullanarak Yahudileri katliamdan kurtardığına dikkat çekiyorlar.
Jeffrey Carr ise “Ejderhalar, Kaplanlar, İnci ve Sarı Kek” adlı makalesinde Stuxnet’in Çinlilerle bağlantısına ilişkin dört senaryodan söz ediyor.
Araştırmalarında Finlandiyalı Vacon ve RealTek şirketleri arasındaki ilişkiyi ve bu virüsü nasıl ortaya çıkardıklarına dair açıklamalarda bulunan siber güvenlik uzmanı Carr, Vacon ve RealTek’in Avrupalı şirketler olmasına rağmen Tayvan’da ve Çin’de de merkezleri bulunduğunu belirtiyor.
Çin’in bundan çıkarının ne olduğuyla ilgili olarak 2008 tarihli Daily Telegraph gazetesindeki bir belgeye dayanan Carr, Çin’in, İran’ın nükleer silah üretme kapasitesine sahip olduğunu anlayınca Uluslar arsı Atom Enerjisi Ajansı Denetçilerine yardımcı olmak için bu virüsü ürettiğini ve Natanz’daki uranyum zenginleştirme tesislerini çalışamaz hale getirmeyi amaçladığını öne sürüyor.
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Stuxnet adlı virüsün bazı uzmanların kişisel bilgisayarlara bulaştığının tespit edildiğini; ancak bunların da ana sistemlere bulaşmadan etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı.