Beşinci Filonun Bahreyn’deki görev süresi uzatıldı

img
Beşinci Filonun Bahreyn’deki görev süresi uzatıldı YDH

YDH- Amerika ile Bahreyn arasında yapılan yeni bir askeri anlaşmayla Amerikan askerlerinin Bahreyn’deki görev süresi, 2016 yılına kadar uzatıldı.




 

YDH- Amerika ile Bahreyn arasında yapılan yeni bir askeri anlaşmayla Amerikan askerlerinin Bahreyn’deki görev süresi, 2016 yılına kadar uzatıldı.

Financial Times gazetesi, Amerika ile Bahreyn arasındaki askeri anlaşmanın süresinin 2002 yılında yapılan yeni bir gizli anlaşmayla beş yıl daha uzatılmış olduğunu bildirdi.

Anlaşmanın süresinin uzatılmasıyla Amerikan 5. Filosunun 2016 yılına kadar Bahreyn’de kalacağı ifade edildi.

Bahreyn’le Amerika arasında 1991 yılındaki birinci Körfez Savaşında imzalanan askeri ve güvenlik işbirliği anlaşmasının, 2001 yılında 10 yıllığına uzatılmış olduğunu ve bu sürenin de önümüzdeki ay dolacağını hatırlatan Financial Times, George Bush yönetiminin 2002 yılında anlaşmanın süresinin 2016 yılına kadar uzatılmasını öngören gizli bir anlaşma yaptığını öne sürdü.

Anlaşmanın süresinin uzatılmış olduğunun açıklanmasının Amerikalı askeri yetkililer tarafından bile şaşkınlıkla karşılandığını belirten gazete, 2002 yılına kadar Bahreyn’deki Amerikan deniz kuvvetlerinin komutanlığını yapan Charles Moor’un da anlaşmanın süresinin uzatılmasını şaşırtıcı bulduğunu yazdı.

Financial Times, Bahreyn’le yapılan anlaşmanın tam bir askeri ve güvenlik anlaşması olmamasından ve Kongre’nin onayını gerektirmemesinden dolayı bu anlaşmanın uzatılmasının da kamuoyuna açıklanmadığını bildirdi.

Bahreyn’deki yaklaşık 3 bin askeri personelin Fars Körfezi ve Kızıldeniz’de devriye görevi yapan 30 savaş gemisine ve bu gemilerdeki 30 bin askere komuta ettiği bildiriliyor.

Suudi Arabistan’ın askeri müdahalesiyle sindirilmeye çalışılan Bahreynli muhalifler, Bahreyn Emirinin yetkilerinin sınırlandırılması talebiyle geçtiğimiz şubat ayından bu yana gösteriler yapıyorlar.



Makaleler

Güncel