Washington, Beşşar Esed sonrası için çalışmalara başladı

img
Washington, Beşşar Esed sonrası için çalışmalara başladı YDH

YDH- Washington yönetiminin, Cumhurbaşkanı Beşşar Esed sonrası için Suriye’ye yönelik çalışmalara başladığı bildirildi.




 

YDH- Washington yönetiminin, Cumhurbaşkanı Beşşar Esed sonrası için Suriye’ye yönelik çalışmalara başladığı bildirildi.

Londra’da yayımlanan Şarku’l- Evsat gazetesi, Barack Obama yönetiminin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in yönetimde daha fazla kalmasının imkânsız olduğuna inandığını, bu yüzden de bölgede Esed sonrası siyasi durum hakkında planlar yapmaya başladığını bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine de değinen gazete, Amerikan yönetiminin Esed sonrası muhtemel iç savaş ile ilgili Türkiye ile iş birliği halinde, en uygun yaklaşım biçimini geliştirmeye çalıştığını yazdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ABD Başkanı Obama ile yaptığı görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Şam yönetimine sert eleştirilerde bulunarak Suriye ile görüşmeleri kestiğini belirterek Suriye’ye yaptırım uygulama konusunda da ön hazırlıkların başlatıldığını ve bu konuda ABD ile koordinasyon içinde hareket edilebileceğini söylemişti.

Uzmanlar Esed sonrasında ülkede Aleviler, Hıristiyanlar, Dürziler ve Sünniler arasında bir iç savaş çıkma ihtimalinden söz ediyorlar.

Birçok ülkenin Şam’dan büyükelçilerini çekmesine rağmen Amerika’nın Şam Büyükelçisi Robert Ford’u Suriyeli muhaliflerle sürekli temas halinde bulunduğu için çekmeyi düşünmediğini belirten gazete, Suriye’deki Amerikan diplomatlarının Suriyeli muhaliflere rejimin düşmesi için birlik olmaları konusunda baskı yaptığını bildirdi.

Amerika’nın Irak’ta üştüğü hataya Suriye’de düşmek istemediğine, Saddam Hüseyin’i kolayca deviren Amerika’nın Saddam Hüseyin sonrasında Irak’ta çeşitli grupları idare konusunda büyük güçlüklerle karşılaştığına dikkat çeken Şarku’l- Evsat, Amerikalı yetkililerin Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupalı ülkelerin tutumunun Suriye’yi yalnızlığa ittiğini, bunun da Suriye ordusu üzerinde de büyük bir baskıya neden olduğunu düşündüğünü belirtti.

Suriye’de üretilen petrolün yüzde 90’ının Avrupa ülkelerine gittiğini ve Avrupa ülkelerinin bu petrolü almaması durumunda Esed rejiminin büyük bir ekonomik kriz ile karşı karşıya geleceğini belirten gazete, Şam yönetimini devirme sürecinin; siyasi yalnızlaştırma, ekonomik bunalım, ordunun bölünmesi ve dış müdahale gibi aşamaları öngören bir plan dahilinde yürütüleceğini ima etti.



Makaleler

Güncel