ABD’den Suriyeli muhalif konseye bir iyi bir de kötü haber

img
ABD’den Suriyeli muhalif konseye bir iyi bir de kötü haber YDH

YDH- ABD, tüm Suriyeli muhalifleri çatısı altında toplamayı amaçlayan Ulusal Konseyin kurulmasından memnuniyet duyduğunu belirtmekle birlikte resmi tanıma için henüz erken olduğunu açıkladı.




 

YDH- ABD, tüm Suriyeli muhalifleri çatısı altında toplamayı amaçlayan Ulusal Konseyin kurulmasından memnuniyet duyduğunu belirtmekle birlikte resmi tanıma için henüz erken olduğunu açıkladı.

Londra’da yayımlanan Şarku’l- Evsat gazetesi, Washington yönetiminin Suriyeli muhaliflerin İstanbul’da kurulan ulusal konseyle bir araya gelmesini önemli bulduğu; ancak konseyin resmi olarak tanınmasını henüz erken bulduğunu açıkladığını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Jeffrey Feltman’ın kuruluşunda önemli rol oynadığı Suriye ulusal konseyinin Suriyeli tüm muhalif grupları bir arada toplama hedefinden memnuniyet duyduğunu belirten Obama yönetimi, konseyin hemen tanınması konusunda çekincelerinin bulunduğunu ifade etti.

Suriyeli rejim karşıtlarını desteklediklerini ve Beşşar Esed’in yönetimi terk etmesi gerektiğini bir kez daha tekrarlayan Amerikan yönetimi, İstanbul’da kurulan ulusal konseyin ilkeleri ve mensupları konusunda daha derinlikli bilgi edinilmesi gerektiğini vurguladı.

İstanbul’da kurulan “Suriye Ulusal Konseyi” uluslar arası tanınma ve destek talebinde bulunmuş; ancak Suriye içerisindeki muhalifler, uluslar arası müdahaleye ve silahlı mücadeleye karşı olduklarını açıklayarak İstanbul’daki konseyi tanımadıklarını açıklamıştı.

Washington, Suriyeli rejim karşıtlarının taleplerine cevap verme konusunda tereddütlerini dile getirerek garanti vermekten kaçınırken, Şarku’l- Evsat’a demeç veren bir Beyaz Saray yetkilisi, “Suriye halkının bu süreçte bir uluslar arası müdahaleyi isteyip istemediği meçhul. Bu Suriye halkının devrimi, bizim devrimimiz değil. Biz bu durumda onların taleplerinin gerçekleşmesi için ancak yardımda bulunabiliriz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Washington’un Suriye içerisindeki muhaliflerle temasları yüzünden Suriye halkının ve Şam yönetiminin tepkilerini çeken  Şam Büyükelçisi Robert Ford’u çekmemekte ısrarlı olduğu bildiriliyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Beyaz Saray yetkilisi, Ford’un Suriye’de kalmasında ısrarcı olduklarını belirterek “Şam elçimiz bu irademizden tam anlamı ile haberdar ve emindir. ABD’nin Ford’a Şam’da ihtiyacı her zamankinden daha fazladır’’ dedi. 



Makaleler

Güncel