Arap Birliği’nden Suriye’ye dış müdahaleye yeşil ışık

img
Arap Birliği’nden Suriye’ye dış müdahaleye yeşil ışık YDH

YDH- Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Arap Birliği’ni Suriye sorununu uluslar arası bir bunalıma dönüştürmeye çalışmakla suçladı.




 

YDH- Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Arap Birliği’ni Suriye sorununu uluslar arası bir bunalıma dönüştürmeye çalışmakla suçladı.

El- Alem televizyonunun haberine göre Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi’ye bir mektup göndererek Arap Birliği’nin 24 Kasım tarihli kararının Suriye’deki durumun uluslar arası bir sorun haline getirilmesi ve Suriye’nin iç işlerine müdahale edilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Arap Birliği’nin çözüm planı ve Suriye’deki reformlarla ilgili önerileri arasındaki çelişkilere dikkat çeken Velid Muallim,  “Arap Birliği Dışişleri Bakanları Kurulu’nun 24 Kasım tarihli planının giriş kısmının dördüncü maddesinde Suriye halkının can ve mal güvenliğinin korunmasından, ülkenin güvenliğinin ve bütünlüğünün garanti edilmesinden ve dış müdahalelerin önlenmesinden söz edilmektedir. Halbuki uygulamalar bölümündeki beşinci maddede BM genel sekreterinden BM bildirgesi doğrultusunda gerekli adımların atılması istenmektedir. Bu ise dış müdahalenin engellenmesi değil, teşvik edilmesidir” dedi.

Protokol metninde Arap gözlemci heyeti ile Suriye arasındaki koordinasyonun zaruretine neden değinilmediğinin Suriye açısından anlaşılır olmadığını belirten Muallim, Arap gözlemci heyetinin Suriye ile koordinasyon içerisinde olmadan görevini yerine getirmesinin mümkün olmayacağına dikkat çekti.

Arap Birliği kuruluş bildirgesinin üye ülkelerin siyasi düzenine saygı gösterilmesini ve onu değiştirmeye yönelik herhangi bir girişimde bulunulmamasına dair 8. Maddesini hatırlatan Velid Muallim, Arap Birliği’nin kararının bu maddeyle açık bir şekilde çeliştiğini söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ülkesinin Arap Birliği ile ortak çalışmaya özen gösterdiğini ancak Arap Birliği’nin 24 Kasım tarihli kararının Suriye’deki durumun bir uluslar arası sorun haline getirilmeye çalışılmasından ve dış güçlerin Suriye’ye müdahalesini onaylamaktan başka bir anlam taşımadığını ifade etti.

Öte yandan Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed de cumartesi günü yaptığı bir açıklamada Arap Birliği’nin Suriye’ye özür dilemek için geleceğini söyledi.

     



Makaleler

Güncel