ABD, Katar, Türkiye ve Libya ile Rusya, İran ve Hizbullah’ın Suriye savaşı

img
ABD, Katar, Türkiye ve Libya ile Rusya, İran ve Hizbullah’ın Suriye savaşı YDH

YDH- Katar ve Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu adlı milis grubuna Libya’dan silah ve savaşçı taşırken, Rusya’nın Suriye ordusuna gelişmiş füzeler verdiği, İranlı 150 devrim muhafızının da Suriye üzerinden Lübnan’a geçtikleri bildirildi.




 

YDH- Katar ve Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu adlı milis grubuna Libya’dan silah ve savaşçı taşırken, Rusya’nın Suriye ordusuna gelişmiş füzeler verdiği, İranlı 150 devrim muhafızının da Suriye üzerinden Lübnan’a geçtikleri bildirildi.

İsrail istihbaratına yakınlığıyla tanınan Debka internet sitesi, Rus Savaş gemilerinin Suriye’nin Tartus limanına demirlemesinden sonra Akdeniz’deki birliklerini alarm durumuna geçirdiğini bildirdi.

Debka, Arap Birliği’nin ya da Türkiye’nin Suriye’ye karşı herhangi bir askeri müdahalede bulunması durumunda İsrail, Ürdün ve Türkiye gibi müttefiklerini Suriye’nin misilleme saldırısından korumak için Amerika’nın Akdeniz’deki birliklerini alarm durumuna geçirdiğini öne sürdü.

Füze kalkanı meselesinden dolayı ciddi bir gerilim yaşayan Amerika ile Rusya’nın Suriye kıyılarına savaş gemileri göndermiş olmasını değerlendiren uzmanlar, iki ülkenin Soğuk Savaşın sona ermesinden bu yana ilk kez bu düzeyde bir askeri gerilim içine girdiğini belirtiyor.

Amerika’nın Arap Birliği’nin Suriye’ye yönelik yaptırım kararından sonra Şam yönetiminin ABD’nin bölgedeki müttefiklerine yönelik eylemlerinden endişe ettiği bildirilirken Debka, askeri kaynaklarına dayandırdığı haberinde Arap Birliği’nin Suriye’ye yönelik yaptırım kararından sonra İsrail’in Lübnan ve Suriye sınırına bir zırhlı tugay sevk ettiğini; Türkiye’nin ise Suriye sınırına üç zırhlı tugay yerleştirerek hava kuvvetlerini ve donanmasını da alarm durumuna geçirdiğini bildirdi.  

Hizbullah’ın, Lübnan ordusunun ve Ürdün’ün Türkiye gibi ordularını alarm durumuna geçirdiğini belirten Debka, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na mensup 150 seçkin askerin Hizbullah komutanlarıyla buluşmak üzere Şam’ın güneyindeki bir askeri havaalanına indiklerini ifade ederek Hizbullah’ın da füzelerini sığınaklarından çıkardığını yazdı.

Katar ve Türkiye’nin Arap Birliği’nin Suriye konusundaki oylamasından önce Libya’dan Özgür Suriye Ordusu’na yardım etmek üzere hava yoluyla “gönüllü” savaşçı ve silah taşıdığını belirten Debka, Rusya’nın da Suriye ordusuna gelişmiş füzeler naklettiğini bildirdi.

Debka, kendi kaynaklarına dayanarak Rusya’nın Suriye’ye verdiği füzeler arasında gelişmiş Pantsir-1 (SA-22 Greyhound) uçaksavar füzeleri ve karadan denize süpersonik Yakhont (SS-26) füzelerinin bulunduğunu bildirdi.

Katar ve Türkiye’nin Libya’dan Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı gruba silah ve gönüllü savaşçı naklettiğine ilişkin haberlerin ardından geçtiğimiz cuma günü Humus kentindeki bir hava üssüne düzenlenen ve 7’si pilot olmak üzere 11 seçkin Suriye askerinin öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıyla ilgili açıklama yapan Şam yönetimi saldırının dış güçler tarafından desteklendiğini ve Suriye ordusunun savaş kabiliyetini zayıflatmayı amaçladığını belirtmişti.