Rusya ve ABD’nin Suriye kavgası kızışıyor

img
Rusya ve ABD’nin Suriye kavgası kızışıyor YDH

YDH- Amerika, Arap Birliği’nin Suriye konusunda aldığı yaptırım kararını olumlu karşılarken; Rusya, Suriye’ye ambargo konurken muhaliflerin silahlandırılmasının dürüstçe olmadığını açıkladı.




 

YDH- Amerika, Arap Birliği’nin Suriye konusunda aldığı yaptırım kararını olumlu karşılarken; Rusya, Suriye’ye ambargo konurken muhaliflerin silahlandırılmasının dürüstçe olmadığını açıkladı.

Fransız haber ajansının bildirdiğine göre Amerikan Dışişleri Bakanı Sözcüsü Mark Toner, Arap Birliği’nin Suriye konusunda aldığı yaptırım kararıyla ilgili olarak “Washington, Arap Birliği’nin Beşşar Esed rejiminin uyguladığı şiddete karşı çıkarak Şam’a yeni yaptırımlar uygulayarak verdiği açık mesajı desteklemektedir” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Arap Birliği’nin yaptırım kararını Suriye’ye komşu ülkelerin sivillerin katledilmesi karşısındaki sabrının tükenmesi sonucu Şam yönetimine verdiği açık bir mesaj olarak niteledi ve “Biz, Suriye’ye yönelik baskıların arttırılmasının Beşşar Esed’in çekilmesiyle sonuçlanacağına ve Suriye’de iktidarın demokratik ve barışçı bir şekilde geçişine zemin hazırlayacağına inanıyoruz” dedi.

Rusya resmi haber ajansı Rianovosti’nin haberine göre ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, düzenlediği basın toplantısında Suriye’ye silah ambargosu uygulanmasına karşı çıkarak Libya’dan Suriyeli muhaliflere destek için silah ve milis gönderilmesini eleştirdi.

Lavrov, “Başka ülkelerden Suriye’ye gruplar sızdırıyorlar, bunlara etkin bir şekilde silah veriyorlar. Bu yüzden Suriye’ye silah ambargosu uygulanması yönündeki öneriler hiçbir şekilde dürüstçe değildir. Biz Libya’da yalnızca orduya silah verilmesinin engellendiğini, muhaliflerin ise silah elde ettiğini biliyoruz. Fransa ve Katar gibi ülkeler, açıkça onlara silah verdiklerini söylediler” dedi.

Öte yandan Rusya'da yayımlanan İzvestiya gazetesi, aralarında Admiral Kuznetsov uçak gemisinin de bulunduğu bir Rus deniz filosunun dört ay sonra Suriye'nin Tartus kenti kıyılarında olacağını duyurdu.

Rusya Deniz Kuvvetleri Sözcüsü, Kuznetsov uçakgemisinin Suriye kıyılarına gönderilmesinin bu ülkede yaşanan huzursuzluklarla bir ilgisinin bulunmadığını öne sürdü.

Rusya'nın geçtiğiiz haftalarda Suriye kıyılarına üç savaş gemisi göndermesinin ardından Amerika da bölgeye USS George Bush uçak gemisini göndermişti.