İsrail saldırısı: 40 ölü

img
İsrail saldırısı: 40 ölü YDH

BBC-Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, bugün Lübnan'la dayanışma göstermek amacıyla Beyrut'da




BBC-Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, bugün Lübnan'la dayanışma göstermek amacıyla Beyrut'da toplanan Arap Birliği Dışişleri Bakanlarına "bir kaç saat önce Hula köyünde bir katliam oldu" dedi.

 

Sinyora, İsrail sınırına yakın Hula köyüne yönelik İsrail hava bombardımanında bugün ölenlerin sayısının 40'ı aştığını söyledi. Lübnan televizyonları İsrail bombardımanında çöken bir evin yıkıntıları altında 40 kişinin cesedinin bulunduğunu bildiriyor.

 

Lübnan başbakanı Arap ülkelerinden "İsrail'in yarattığı dehşet" diye tanımladığı durum karşısında destek istedi. Hula köyü çevresinde Hizbullah ile İsrail birlikleri arasında çatışmalar da yaşandığı bildirilmişti.

 

Bu sabah ayrıca Beyrut'un güneyinden büyük patlama sesleri gelirken, Bekaa Vadisi'nin doğusu da bombalandı. Diplomatik çözüm arayışları sürerken, Lübnan BM karar tasarısında değişiklik istediğini bildirdi. İsrail saldırıları devam ederken, BM diplomatları Lübnan'ın, Güvenlik Konseyi'nin onayına sunulacak karar tasarısına itirazları üzerine, uzlaşma arayışını sürdürüyor.

 

Yeni saldırılar

Bu sabahın erken saatlerinde Beyrut'un, Hizbullah'a desteğin güçlü olduğu güney mahalleleri çok sayıda patlama ile sarsıldı. Görgü tanıkları ayrıca, Baalbek ve Bekaa vadisine de hava saldırıları olduğunu bildiriyorlar.

 

Güneydeki en büyük yerleşim birimi olan Sur kentine yönelik bombardımanlar sonucu kentin Beyrut ve dünyanın geri kalanıyla olan son karayolu bağlantısı da kesildi. Ana yolların bombalanması ardından açık kalan son tali yol da Litani Nehri'ni geçtiği kesimde bombalandı. Bu durumun yardım çalışmalarını çok ciddi şekilde sekteye uğratacağı düşünülüyor.

 

BBC'nin Sur'daki muhabiri John Simpson, kentten ayrılmayan çoğu yaşlı ve yoksul 3 bin kadar insanın zor koşullar altında mahsur kaldıklarını ve kentin giriş çıkış yollarının da bombalanmasıyla dış dünyayla bağlantısının tamamen kesildiğini anlatıyor.

 

Öte yandan İsrail birlikleri ile Hizbullah savaşçıları arasında Lübnan'ın Hula köyü çevresinde çatışmalar yaşandı. İsrail hava saldırılarında bugün 40'dan fazla kişinin öldüğü duyurulan bu bölgedeki çatışmalarda Hizbullah İsrail'e kayıp verdirdiğini söylüyor ama İsrail'den henüz bu çatışma ile ilgili açıklama gelmedi.

 

Buna karşılık İsrail Bint Cebel çevresindeki çarpışmalarda beş Hizbullah militanı ile bir İsrail askerinin öldüğünü açıkladı. Lübnan yetkilileri, İsrail'in son hava saldırılarında, Hula haricinde 14 sivilin öldüğünü, bunların en az altısının Sayda'nın güneyindeki Gazaniye köyünde bir eve isabet eden bombayla hayatlarını kaybettiklerini bildirdi.

 

Lübnan sağlık bakanının yaptığı açıklamaya göre ölü sayısı bini buldu. Bu sayıya öldüğüne inanılan 75 kadar kayıp kişinin de dahil olduğu kaydediliyor. Bağımsız kaynaklar ölü sayısını 600 olarak veriyordu.

 

Bir gün önceki şiddetli Hizbullah roket saldırısında 15 İsrailli ölmüştü. Bunlardan 12'si Kfar Giladı kasabasında ölen yedek askerler, üçü de Hayfa'daki sivillerdi. İsrail'in şimdiye kadarki toplam kayıpları 59 asker ve 38 sivil şeklinde. İsrail Hayfa'ya roket saldırılarının geldiği Lübnan'ın Kana ve Sur kentlerindeki roketatarların etkisiz hale getirildiğini söylüyor.

 

Diplomasi cephesi

İsrail'in hava ve kara saldırıları sürerken, Arap Birliği'ne üye 22 ülkenin dışişleri bakanları Amr Musa başkanlığında Beyrut'ta bir araya gelerek çözümle ilgili görüşmeleri başlattılar.

 

New York'ta da Güvenlik Konseyi üyelerinin bugün karar tasarısı üzerindeki görüşmeleri sürdürmesi bekleniyor. Pazar günü konseyin beş daimi üyesi arasında Lübnan'ın değişiklik önerisi üzerinde yapılan 90 dakikalık görüşmeler anlaşma sağlanamadan sona erdi.

 

Bir daimi üye ülkenin diplomatı Reuters ajansına "Oylamanın Salı gününe kalması daha muhtemel görünüyor" diye konuştu.

 

Karar tasarısında şu andaki haliyle, çatışmaların derhal son bulması çağrısı yapılıyor ve Güney Lübnan'a bir uluslararası barış gücü konuşlandırılmasını öngören ikinci bir tasarının zemini oluşturuluyor. İsrailli üst düzey diplomatlar, karar tasarısının şu halinden genel olarak memnun olduklarını söylüyorlar.

 

İsrailli bir sözcü BBC'ye hükümetinin karar tasarısı kabul edilip, kendi ifadesiyle "kalan son Hizbullah mevzileri de temizlendikten sonra" Lübnan'dan çekilmeyi düşünebileceğini söyledi.

 

Aynı İsrailli diplomat, çekildikten sonra, Güney Lübnan'daki gelişmeleri sınırın ötesinden izlemeye devam edeceklerini, ama zaman zaman hava saldırısı ve sınır ötesi kara harekatı haklarını saklı tutacaklarını da ekledi.

 

İsrail sözcüsü, BM tarafından gönderilecek barış gücü göreve başladığında İsrail'in Güney Lübnan'ın denetimini bu güce ve Lübnan hükümetine devredebileceğini de kaydetti.

 



Makaleler

Güncel