ABD, Suriye’de yönetimi devirmeyi başaramayacak

img
ABD, Suriye’de yönetimi devirmeyi başaramayacak YDH

YDH- Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Amerika’nın dış politika açısından en kötü dönemini yaşadığını belirterek Washington’un Suriye’de yönetimi devirmeyi başaramayacağını söyledi.




 

YDH- Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Amerika’nın dış politika açısından en kötü dönemini yaşadığını belirterek Washington’un Suriye’de yönetimi devirmeyi başaramayacağını söyledi.

El- Menar televizyonunun haberine göre Lübnan Müslüman Alimler Birliği üyelerini kabul eden Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, farklı mezheplerden insanların bir arada bulunduğu Suriye’de yetkililerin tüm mezheplere eşit şekilde davrandığını belirterek “elbette bazı dini kurumlarla ilgili yanlışlar yapılmışsa da şu an bu yanlışları ıslah ediyoruz” dedi.

Rejim karşıtı Müslüman Kardeşler örgütü ile daha önce defalarca temas kurduklarını; ancak örgütün diretmeci tutumunda ısrar etmesi sebebiyle herhangi bir sonuç elde edemediklerini belirten Esed, Müslüman Kardeşler örgütünün Filistin kolu olan Hamas’la rejim muhalifi olan Müslüman kardeşlerin durumunun farklı olduğunu söyledi ve “Hamas Suriye tarafından tam olarak desteklenmektedir. Biz, onları bugün ülkede yaşananlarla ilişkilendirmiyoruz. Hamas, Filistin davasının asli hareketlerinden biridir, biz Hamas’la bu açıdan yaklaşıyoruz” dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, ülkede daha önce mezhebi kışkırtıcılık yapanların bulunduğunu belirterek bu kişi ve çevrelere yönelik müdahaleler sonucu Humus kenti dışında artık bir mezhebi tahrik havasının kalmadığını söyledi.

Moskova’nın desteği stratejik

Rusya ile Suriye arasındaki ilişkilere değinen Cumhurbaşkanı Esed, “Bazıları, Moskova’nın tavır değiştireceğini hesap ediyor. Ancak Rusya’nın Suriye’ye desteği stratejiktir ve Moskova bu tutumdan vazgeçmeyecektir. Rusya şu an bizim yanımızda yer alıyor, Rusya’ya Suriye karşılığında hiçbir şey verilemez. Suriye’nin rolünün kırılması, Rusya’nın Ortadoğu’dan çıkarılması anlamına gelir” dedi.

Arap liderleri özür dileyerek Şam’a gelecek

Sudan gibi bazı ülkelerin Arap Birliği’ndeki tutumunu şaşkınlıkla karşıladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Esed, “Bazı ülkeler, sergiledikleri tutuma kendileri de inanmıyor, Onlar bizimle temas kurarak Arap Birliği’nin yaptırım kararından sonra da ikili ilişkilerde herhangi bir değişiklik olmayacağını söylüyor. Arap liderleri, ileride bizden özür dilemek için Şam’a gelecekler” dedi.

Arap Birliği’nin yaptırım kararının ülkesini etkileyeceğini; ancak bunun yıkıcı olmayacağını savunan Cumhurbaşkanı Esed, Arap Birliği’nin bu tutumunun beklenenin tersine sonuçlar da doğurduğuna dikkat çekerek “Sokaklara dökülüp yönetim lehinde gösteri yapanların tümü yönetimin taraftarı değil; ancak Arapların ülkelerine yönelik tutumu onların sabrını taşırdığı için onlara tepki gösteriyorlar. Bugün benim mücadele alanım Arap ülkeleri değildir. Bu yüzden onların bu tavrına önem vermiyorum. Benim mücadele alanım, bu ülkeleri kışkırtanlardır” dedi.

ABD dış politika açısından en kötü durumda

Amerika’nın bölgeyle ilgili planlarına işaret eden Cumhurbaşkanı Esed, Washington’un Irak’ı bölmeyi planladığını öne sürerek “Beyaz Saray, Suriye’ye rağmen bu işin imkansız olduğunu fark etti. Bu yüzden Irak’ı parçalamayı mümkün kılmak için Suriye’yi bölmeye yöneldiler. Fakat Şu an Amerika, dış politika açısından en kötü dönemini yaşıyor. Onlar, Suriye’deki durumu karıştırarak, Irak’tan çekilişlerini gölgelemeye çalışıyorlar. Onlar, Suriye’de rejimi değiştirmeye çalışıyorlar; ama bunu asla başaramayacaklar” dedi.

Türkiye’nin de iradesini Suriye’ye dayatamayacağını belirten Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, önlerinde uzun ve zorlu bir mücadelenin bulunduğunu vurguladı ve her şeye rağmen şu anki şartların birkaç ay öncesindeki şartlardan daha iyi olduğunu, bu yüzden ordudan da operasyonlarda ağır silahlar kullanmamasını istediğini söyledi.