Tunus devrimi İsrail’le ilişkileri etkileyemedi

img
Tunus devrimi İsrail’le ilişkileri etkileyemedi YDH

YDH- Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, anayasaya İsrail’le ilişkileri suç sayan bir madde eklenmesine ilişkin yasa teklifini reddetti.




 

YDH- Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, anayasaya İsrail’le ilişkileri suç sayan bir madde eklenmesine ilişkin yasa teklifini reddetti.

Katar’ın el-Cezire televizyonu memuru iken devrimden sonra Tunus Dışişleri Bakanlığına getirilen Refik Abdusselam, anayasaya İsrail’le ilişkilerin suç olarak kabul edilmesini öngören bir madde eklenmesine karşı çıktı.

El Alem televizyonunun haberine göre Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, söz konusu yasa teklifi ile ilgili olarak “Yeni anayasaya İsrail’le ilişkilerin normalleştirilmesini suç sayan bir madde eklenmesi hikayesi nerden çıktı. Anayasa, bir devletin genel politikalarıyla ilgili ilkelerini belirler” dedi.

Tunus’un halihazırda İsrail’le ilişkisinin olmadığını belirten Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, bunun da İsrail’in Filistin halkının haklarına ve uluslar arası hukuka riayet etmemesinden dolayı olduğunu söyledi.

İsrail’le diplomatik ilişkisi bulunmayan Tunus, 1996 yılında İsrail’le karşılıklı olarak menfaat koruma büroları açmış; ancak İsrail’in 2000 yılında Filistinlilere uyguladığı şiddetten dolayı bu büroları kapatmıştı.

Nahda Partisi’nin Lideri Raşid el-Gannuşi’nin damadı olan 47 yaşındaki Refik Abdusselam, dışişleri bakanı olmadan önce Katar’ın el-cezire televizyonunda çalışıyordu.