Libya için merkeziyetçi olmayan anayasa hazırlığı

img
Libya için merkeziyetçi olmayan anayasa hazırlığı YDH

YDH- Libya Ulusal Geçiş Konseyinin anayasayı hazırlayacak 60 kişilik komisyonu belirlediği açıklandı.




 

YDH- Libya Ulusal Geçiş Konseyinin anayasayı hazırlayacak 60 kişilik komisyonu belirlediği açıklandı.

Fransız haber ajansı, Libya Ulusal Geçiş Konseyi’nin anayasayı hazırlayacak kurulu belirlediğini bildirdi.

Yeni Libya anayasasını hazırlayacak kurulun 60 kişiden meydana geldiği ve bu kurulun üç bölgeye ayrılan ülkenin her bölgesinden seçilen 20 kişi ile oluşturulduğu bildirildi.

Anayasanın ülkenin merkeziyetçi olmayan bir idareyle yönetilmesini öngörecek şekilde hazırlanacağı belirtilirken Ulusal Geçiş Konseyi Hukuk Komisyonu Başkanı Selvi Dağlı, oluşturulan kurulun tıpkı 1951 yılında Libya Kralı İdris Senusi döneminde olduğu gibi Brega, Trablus ve Fizan olarak belirlenen üç bölgesinden seçilen kişilerden oluştuğunu söyledi.

60 kişilik kurulun yapısının somut olmaması sebebiyle Libya’nın bazı bölgelerinde endişelerin dile getirildiği bildirilirken doğudaki Brega bölgesinde yaşayanların nüfusun çoğunluğunu oluşturan batı bölgesindekilerin ülke yönetimini ele geçirmesinden kaygı duydukları ifade ediliyor.

Selvi Dağlı, hazırlanacak anayasada bir süre önce özerklik ilan edilen doğu bölgesindeki kaygıları giderecek nitelikte olacağını belirterek kurucular meclisinin 200 sandalyeden oluşacağını, bunlardan 100’ünün batı bölgesinden, 60’ının doğudan ve 40’ının da güneyden seçileceğini söyledi.

Kurucular meclisi kararlarının üçte ikilik çoğunlukla alınacağını belirten Dağlı, batı bölgesinin diğer iki bölgenin onayını almadan tek başına karar alamayacağını söyledi.