BM Filistin Komisyonu'ndan bölünme tavsiyesi

img
BM Filistin Komisyonu'ndan bölünme tavsiyesi YDH

ABD'nin eliyle şekillenen BM kararlarının, özellikle Filistin'de, Siyonist varlık lehine manipüle edilmesinin tarihsel seyrinin anlatıldığı metin, ABD'nin Gazze'deki son ateşkes oylamasında çekimser kalması ve Siyonist varlığa verdiği desteği sürdürmesi, Filistin halkına yönelik baskı ve şiddette süregelen suç ortaklığının altını çiziyor.




YDH- Siyahi sol düşünce ve haber kuruluşu Black Agenda Report'un editörleri tarafından hazırlanan Arap Yüksek Komite Delegasyonu ve Birleşmiş Milletler Anlaşmalarının yer aldığı metnin çevirisini aynen aktarıyoruz. 

***

Arap Yüksek Komitesi'nin Filistin'in BM tarafından Bölünmesine ilişkin açıklaması, ABD'nin Filistin halkının topraklarının kamulaştırılması ve etnik temizlik girişimindeki kirli tarihini hatırlatmaktadır.

Durmak bilmeyen ateşkesler. Kararlılık içermeyen çözümler. ABD'nin Birleşmiş Milletler'deki (BM) eylemleri, Filistin halkının yaşamlarını ve haklarını savunmak söz konusu olduğunda bu uluslararası varlığın sefil etkisizliğini ilk kez ortaya koymuyor.

Bir haftadan biraz daha uzun bir süre önce ABD, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Gazze'deki soykırımın geçici olarak durdurulması yönünde oybirliğiyle aldığı kararı desteklemeyi reddetti. ABD ilk kez ateşkes oylamasını doğrudan veto etmek yerine çekimser kaldı, ancak BM kararını kısa süre içinde "bağlayıcı değil" ve fiilen anlamsız olarak nitelendirdi.

Linda Thomas Greenfield'in kana bulanmış avucu, yine emperyal ve aceleci Amerikan çekimserliğini işaret ediyordu; ABD'nin BMGK oylamasından sonraki günlerde Siyonist varlığa 2,5 milyar dolarlık yeni bir silah paketine yeşil ışık yakması, gerçek taahhütlerinin soykırım olduğunu alaycı bir şekilde gösterdi.

Filistin için bu yeni bir şey değil. ABD, Siyonist varlığın Filistin'e yönelik eylemlerini kınamak için BM sahnesini kullanmayı defalarca reddetti. Aslında neredeyse BM'nin kurulduğu 1945 yılından bu yana, ABD'nin BM üyesi devletleri Siyonistleri desteklemeleri için satın alması ya da zorlaması nedeniyle örgüt Filistin halkına defalarca ihanet etmiştir.

Gerçekten de, Filistin'in bölünmesini onaylayan 1948 BM oylaması, uluslararası demokrasinin bir uygulaması olmaktan çok, ABD süper gücünün daha küçük, daha zayıf devletler üzerindeki yolsuzluk, baskı ve sindirme performansıydı.

Bu zorbalık ve gözdağı tarihi, 6 Şubat 1948'de Arap Yüksek Komitesi Temsilcisi Isa Nakhleh'in bölünme lehine yapılan oylamanın ardından BM Filistin Komisyonu'na gönderdiği açıklamada ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.

Açıklamada Nakhleh, "Arap Yüksek Komitesi, bölünme tavsiyesinin Birleşmiş Milletler'in duygularını temsil etmediğini savunmaktadır" demektedir. ABD'yi diğer BM üyelerine bölünme yönünde oy kullanmaları için baskı yapmakla suçlayan Nakhleh, "ABD Delegasyonu ve Hükümeti'nin gerek Lake Success'te [Long Island'da, BM'nin ilk merkezinin bulunduğu yer] gerekse bu ülkelerin başkentlerinde bazı uluslara uyguladığı baskı siyasi şantajdan başka bir şey değildir" dedi.

Nakleh'in belgelediği bu siyasi şantaj örneklerinden ikisi bizim için özellikle acı vericidir: Liberya ve Haiti. Her iki ülke de bölünme oylamasında ABD'nin izinden giderek BM kararının cesaretlendirdiği ve mümkün kıldığı onlarca yıllık kaçınılmaz katliamın suç ortağı oldular. Naklheh, Liberya'nın bölünmeye karşı oy kullanacağını iddia etmektedir. Ancak Liberya delegesi Ellen Scarborough fiziksel şiddetle tehdit edildikten sonra oyunu değiştirmiş ve polis koruması talep etmiştir.

Haiti'ye gelince, Nakhleh'in yorumlarının tamamı okunmaya değer:

Çarşamba günü Haiti delegesi, Hükümetinden aldığı talimat üzerine bölünmeye karşı çok güçlü bir konuşma yaptı. Cumartesi günü ise delegelere, Hükümetinden aldığı yeni talimatlar doğrultusunda bölünme yönünde oy kullanacağını açıklayan bir not dağıttı. Haitili Delege utancını anlatacak kelime bulamadı ve lobide ve Delegeler salonunda gözyaşları içinde görüldü. Samimi ve asil bir insan olarak, Hükümetinin baskılara boyun eğdiği ve kendisine verdiği talimatları değiştirmeye zorlandığı gerçeğini gizleyemedi.

O dönemde Haiti'nin başkanı ilerici Dumarsais Estimé idi. Haiti'nin Birleşmiş Milletler delegesi ise Cedric Dover'ın deyimiyle Le Nouvelliste'in melez editörü Ernest Chauvet idi ve ABD'nin Haiti'yi işgali sırasında, işgal politikalarını ve kukla hükümeti eleştirdiği için hapse atılmıştı. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde Chauvet, Nakhleh'in suçlamalarını reddederek Haiti'nin tüm tarihinin Büyük Güçlere karşı durmak ve Yahudi halkının kötü durumuyla özdeşleşmek olduğunu iddia etti.

Ancak Chauvet, Haiti'nin Filistin'le ilgili kararlarının belirlenmesinde Haiti'nin küçük Siyonist topluluğunun rolünden bahsetmiyor. Jerusalem Post kısa bir süre önce Charles Shalom Bigio'nun "Kasım 1947'de Birleşmiş Milletler'de yapılan oylamada Haiti'nin İsrail devletini desteklemesinde rol oynadığını" belirtmiştir.

Bigio (1906 - 1968) 1925 yılında Halep, Suriye üzerinden Haiti'ye geldi ve on dokuzuncu yüzyılın sonunda ülkede ticari faaliyetler kurmuş olan aile üyelerine katıldı. Haiti'nin tek milyarderi ve güçlü GB Şirketler Grubu'nun başkanı Gilbert Bigio'nun babasıydı. Bigio ve GB Grubu, silahların ülkeye girdiği iddia edilen limanın sahibidir ve şu anda Haiti'nin mevcut krizini körüklemedeki rolü nedeniyle Kanada tarafından yaptırıma tabi tutulmaktadır. Bigio, Haiti'nin İsrail'deki fahri konsolosudur ve Gilbert'in oğlu, Charles'ın torunu Reuven Bigio, ailenin yüz yılı aşkın bir süredir servetine katkıda bulunan Haiti ve Haiti halkı olmasına rağmen, Haiti'ye değil İsrail'e bağlılığını itiraf etmiştir. "İsrail bizim için anavatandır, kayadır. Kendimizi böyle tanımlıyoruz," diyor Reuven Bigio.

Charles Bigo "Haiti'nin İsrail devletini desteklemesinde" nasıl bir rol oynadı? Ernest Chauvet'e BM'de bölünme yönünde oy kullanması için yapılan baskının arkasında o mu vardı? Bu noktada gerçekleri bilmiyoruz. Ancak Isa Naklheh'in açıklaması, Batılı ülkelerin - özellikle de ABD'nin - bu kirli tarihini ve Filistin halkının topraklarının kamulaştırılması ve etnik temizlik girişiminde "uluslararası toplum" olarak geçen şeyi kontrol ettiklerini hatırlatıyor. Ve Naklheh'in açıklaması bize Filistin, Haiti ve dünyanın diğer küçük uluslarını birbirine bağlayan derin, tarihi bağları hatırlatmalıdır; bu uluslar küresel düzenin istismar edilmiş üvey evlatlarıdır ve ne kuralların ne de düzenin var olduğu uluslararası bir cehennemde yaşamaktadırlar.

Naklheh'in Arap Yüksek Komitesi adına yaptığı açıklamayı aşağıda yeniden yayınlıyoruz.

Birleşmiş Milletler Filistin Komisyonu, Bölünme tavsiyesi

Arap Yüksek Komitesi Temsilcisi Sayın Isa Nakhleh tarafından Genel Sekretere iletilen 6 Şubat 1948 tarihli açıklama

Ekselanslarının 9 Ocak [1948] tarihli Arap Yüksek Komitesini "Filistin Komisyonunun ihtiyaç duyabileceği yetkili bilgi ve diğer yardımları sağlamak üzere" bir temsilci atamaya davet eden telgrafına ve Arap Yüksek Komitesinin kararını Ekselanslarına ilettiğim 18 Ocak tarihli telgrafıma atıfta bulunarak, bu kararın aşağıdaki gerekçelerini sunmaktan onur duyarım:

1. Arap Yüksek Komitesi, bölünme tavsiyesinin Birleşmiş Milletler'in duygularını temsil etmediğini savunmaktadır. Ad Hoc Komite'de bölünme kararının sadece 25 oy alabildiğini unutamayız. Konu 26 Kasım'da Genel Kurul'a sevk edildiğinde bölünmeye karşı çıkan 17 ülke vardı. Oylama o tarihte yapılmış olsaydı, bölünme önerisi gerekli üçte iki çoğunluğu elde edemeyecekti. Arap Yüksek Komitesi, Meclis Başkanı ve bölünmeyi destekleyen bazı delegelerin, önerilerinin yenilebileceğini anladıkları o gün oylamayı ertelemek için yaptıkları manevraları unutamaz.

2. Birleşik Devletler Delegasyonu ve Hükümeti tarafından gerek Lake Success'te gerekse bu ülkelerin başkentlerinde bazı uluslara uygulanan baskı, siyasi şantajdan başka bir şey değildir. Aşağıda sadece birkaç örnek verilmiştir:

(a) Siyam delegesi, bölünmeye karşı oy kullanma niyetini gösterene kadar Geçici Komite'ye başkan yardımcısı olarak kabul edildi. Daha sonra kimlik bilgilerinin reddedileceği tehdidinde bulunuldu. Sonuç olarak katılmamaya zorlandı.

(b) Çarşamba günü Haiti delegesi, Hükümetinden aldığı talimat üzerine bölünmeye karşı çok güçlü bir konuşma yaptı. Cumartesi günü Delegasyonlara, Hükümetinden aldığı yeni talimatlar doğrultusunda bölünme yönünde oy kullanacağını açıklayan bir not dağıttı. Haitili Delege duyduğu utancı anlatacak kelime bulamadı ve lobide ve Delegeler salonunda gözyaşları içinde görüldü. Samimi ve asil bir insan olarak, Hükümetinin baskılara boyun eğdiği ve kendisine verdiği talimatları değiştirmeye zorlandığı gerçeğini gizleyemedi.

(c) Filipinler delegasyonu Başkanı General Carlos P. Romulo Çarşamba günü bölünmeyi kınayan çok güçlü ve cesur bir konuşma yaparak şunları söyledi "Hükümetimin emriyle, Filipin Cumhuriyeti, Filistin sorununun siyasi bölünmeyi teşvik edecek ve Kutsal Toprakların parçalanması anlamına gelecek tedbirlerin uygulanmasını içerecek bir çözümünü onaylayamayacağı veya bu çözüme katılamayacağı için üzüntü duymaktadır."

Ancak Cumartesi günü ve General Romulo'nun yokluğunda, her biri farklı talimatlar aldığını iddia eden iki Filipinler Delegesi vardı: biri delegasyon başkanının talimatları doğrultusunda bölünmeye karşı oy kullanacak, diğeri ise Hükümetinden gelen yeni talimatlar doğrultusunda bölünmeyi destekleyecekti. Birleşik Devletler Hükümeti tarafından Filipinler Hükümetine güçlü bir baskı uygulandığı ve güvenilir bilgilere göre Birleşik Devletler Hükümetinin Filipinler Hükümetini, delegasyonunun bölünmeyi desteklememesi halinde talep ettiği krediyi vermeyeceği yönünde tehdit ettiği bilinen bir gerçektir. Bu şekilde Araplar Filipinler'deki oylamayı kaybetmiştir.

(d) Geçici Komite'deki Liberya delegesi Bayan Ellen Scarborough, 25 Kasım'da, Liberya Delegelerinin Meclis'te bölünmeye karşı oy kullanma niyetinde oldukları bilinmesine rağmen çekimser oy kullandı. Bunun üzerine Yahudi Ajansı ve baskı ekipleri kendisini fiili fiziksel şiddetle tehdit ederek polis koruması istemesine neden oldu. 29 Kasım Cumartesi günü, söz konusu Hükümet üzerindeki ağır baskı nedeniyle, Liberya Delegasyonu bölünme yönünde oy kullanmıştır.

3. Bu haksız baskı sadece yukarıda bahsi geçen delegasyonlarla sınırlı kalmamış, yurtdışındaki diğer tüm delegasyonlara ve onların Hükümetlerine de uygulanmıştır. Delegelerin konuşmalarından yapılan aşağıdaki alıntılar bu hususu kanıtlamaktadır:

(a) Küba'dan Dr. Ernesto Dihigo, 28 Kasım'da Mecliste yaptığı konuşmada şunları söylemiştir: "Görüşümüzü oluşturduktan ve bildirdikten sonra, üzerimize uygulanan baskıya rağmen, tutarlılığın korunması için görüşümüzü oylarımızla ifade etmemiz gerektiğini hissediyoruz."

(b) Kolombiya Delegasyonu Başkanı Dr. Alfredo Lopez, 28 Kasım'da Asamble'de yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Burada bölünme eninde sonunda kabul edilebilir, ancak on birinci saatteki alakasız itirazlarla işe alınan isteksiz oyların, dış dünyanın görüşüne göre konumunu iyileştirmeyeceğini iddia ediyoruz."

(c) Pakistan Delegasyonu Başkanı Sir Zafrullah Khan şunları söyledi: "Perde arkasında neler olup bittiğini bilmeyenler, basından öğrendikleri kadarıyla, sadece bu konuda değil -çünkü bu gündeme gelen münferit bir sorudur- ama dünyanın geleceğe dair umutlarını bağladığı bu büyük organın müzakere ve kararlarının hayati konularda serbest bırakılmayacağı konusunda yüreklerinde büyük bir korku duymaktadırlar. Bu ciddi bir andır, dünya tarihinde, bu büyük - en azından büyük olduğunu umduğumuz - Örgütün tarihinde ciddi bir andır. Birleşmiş Milletler bugün yargılanıyor. Dünya izliyor ve kendisini nasıl aklayacağını görecek, belki de bölünmenin onaylanıp onaylanmaması açısından değil ama bu önemli sorular karara bağlandığında dürüst muhakeme ve vicdanın kullanılmasına yer bırakılıp bırakılmayacağı açısından."

Aynı Delegasyondan Sayın Muhammed Eyüp de aşağıdaki açıklamayı yapmıştır: "Yeterli sayıda temsilci arkadaşımızı bizim gördüğümüz doğruyu görmeye ikna etmeyi başardık... Ağır baskı altında taraf değiştirmeye ve adalet ve hakkaniyete uygun olmayan bir öneriyi desteklemek üzere oy kullanmaya zorlanan arkadaşlarımız ve temsilci arkadaşlarımıza karşı hiçbir üzüntü duymuyoruz. Bir yanda yargıları ve vicdanları, diğer yanda kendilerinin ve Hükümetlerinin maruz kaldığı baskı arasında böylesine utanç verici bir konuma düşmüş olmalarından dolayı onlara karşı duyduğumuz duygu sempatidir."

4. Böylesine açık bir müdahale ve baskı sadece Birleşik Devletler Hükümeti tarafından değil, aynı zamanda Birleşik Devletler Senatörleri tarafından da uygulanmıştır. Arap Yüksek Komitesi Delegasyonu, Birleşik Devletler Senatörleri tarafından farklı ulusların Delegelerine gönderilen yüzlerce telgraf arasında, bu Delegeleri tehdit eden, ikna eden ve onları bölünme lehine yönlendirmek için uygunsuz baskı yapan birkaç telgraf gördü.

5. Genel Kurul Başkanı Bay Oswaldo Aranha, başkan olarak çok tarafsız olması gerekirken, Latin Amerika ülkelerini Araplara karşı oy kullanmaları yönünde etkileyerek başkanlık geleneklerine aykırı davranmıştır. New York'ta yayınlanan P.M. gazetesinin 9 Ekim tarihli sayısında Aranha'nın bir konuşması şu şekilde yer almıştır:

"Genel Kurul Başkanı Brezilyalı Oswaldo Aranha, Latin Amerikalı Delegeleri, Filistin'in bölünmesine ilişkin ABD-Sovyet anlaşmasını desteklememelerinin zayıflamış Birleşmiş Milletler'e daha ağır bir darbe vuracağı konusunda uyardı. Aranha, yakın zamanda yapılan bir Latin-Amerika toplantısında, bazı delegelerin Arapların Birleşmiş Milletler'in herhangi bir devleti bölme yetkisi olmadığı yönündeki iddialarından etkilendiklerini beyan etmelerinin ardından bu noktayı vurguladı." Aranha'nın bu hukuki iddialar hakkında herhangi bir yorum yapmadan şunları söylediği bildirilmektedir: "Hepinize bunların en iyi ihtimalle sadece hukuki olduğunu vurgulamak istiyorum."

Bay Aranha basında bu haberle karşılaşmış ancak kamuoyu önünde herhangi bir yalanlama yapmamıştır.

6. Baskı, usulsüz etki veya zorlama altında alınan veya yapılan herhangi bir karar, anlaşma veya eylemin hükümsüz ve geçersiz olduğu temel bir hukuk ve adalet kuralıdır. Yukarıda belirtilen gerçekler, bölünme tavsiyelerinin Birleşmiş Milletler üyesi devletlerden nasıl zorla alındığını kanıtlamaktadır. Bu nedenle Araplar bu tavsiyelerin hükümsüz ve geçersiz olduğunu ve hiçbir hukuki ya da ahlaki gücü bulunmadığını düşünmektedir.

7. Arap Yüksek Komite Delegasyonu, bölünme tavsiyesinin Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın lafzına ve ruhuna da aykırı olduğunu savunmaktadır. Arap Delegasyonları, Geçici Komite ve Asamble'deki konuşmalarında bu noktayı tam olarak ele almışlardır. Argümanlarına cevap verilemezdi, ancak güç politikaları argümanlarının tüm mantık, akıl ve adaletini göz ardı etti ve Delegasyonlar, Şart'a aykırı tavsiyelerde bulunmaları için gereksiz baskı ve etkiyle yönlendirildi.

8. Birleşmiş Milletler'in Filistin'in bölünmesini emretme ya da tavsiye etme yetkisi yoktur. Şart'ta böyle bir yetkiyi garanti edecek hiçbir şey yoktur, sonuç olarak bölünme tavsiyesi ultra vires ve bu nedenle hükümsüz ve geçersizdir.

9. Arap Delegasyonları, gündeme getirilen tüm hukuki meselenin Uluslararası Adalet Divanı tarafından karara bağlanması için Ad Hoc Komite'de teklifler sunmuştur. Söz konusu teklifler Asamble Başkanı tarafından hiçbir zaman oylamaya sunulmamıştır. Birleşmiş Milletler, uluslararası ilişkilerde barış ve adaleti sağlamakla görevli uluslararası bir kurumdur. Böyle bir anlaşmazlığı Uluslararası Adalet Divanına götürmeyi açıkça ve mantıksız bir şekilde reddederse böyle bir organa nasıl güven duyulabilir?

10. Arap Yüksek Komitesi Delegasyonu, Filistin Araplarının Balfour Deklarasyonu'nu, Filistin Mandasını ya da bunlardan doğan veya türetilen herhangi bir durumu tanımayacağını burada bir kez daha teyit etmek ister. İster Yahudiler tarafından, ister Büyük Britanya aracılığıyla, isterse Birleşmiş Milletler tarafından yapılmış olsun, uluslararası yabancı göçmenleri ülkelerine zorla kabul ettirmenin bir saldırı ve istila eyleminden başka bir şey olmadığını düşünmektedirler. Bu nedenle Arap Yüksek Komitesi Delegasyonu, Birleşmiş Milletler'in görevinin söz konusu saldırganlığı ortadan kaldırmak ve bu istilayı durdurmak olduğunu düşünmektedir. Arap topraklarında herhangi bir Yahudi devletinin kurulması işgal ya da saldırganlıktan öte, tarihte emsali olmayan bir şeydir. Bu, bir Arap ülkesinin varlığını ortadan kaldırma, bütünlüğünü ihlal etme, topraklarını ve halkını yabancı Yahudi egemenliğine tabi kılma eylemidir."

11. Delegasyonumuz 29 Eylül'de Ad Hoc Komite'ye yaptığı açıklamada Arapların tepkileri konusunda hiçbir şüpheye yer bırakmamıştır: "Bu nedenle Filistin Arapları, küçük Ülkelerinin parçalanmasını, ayrılmasını veya bölünmesini öngören veya bir azınlığa inanç temelinde özel ve ayrıcalıklı haklar veya statü veren herhangi bir plana ellerindeki tüm araçlarla karşı çıkmaya kararlıdırlar. Bu tür planlara, aynı koşullar altında başka herhangi bir halkın göstereceği aynı gayret ve aynı fedakarlıkla karşı çıkacaklardır. Büyük güçlerin istedikleri takdirde bu tür bir muhalefeti kaba kuvvet kullanarak ezebilecekleri gerçeğinin farkındayız. Ancak bu farkındalık bizi, sevgili ülkemizin her karış toprağını meşru bir şekilde savunmak için kanımızın son damlasına kadar toprağa akıtmaktan alıkoymayacaktır." Bu ciddi sözler Siyonistler ve onları destekleyen güçler tarafından boş tehditler olarak değerlendirildi. Kasım ayının sonundan bu yana Filistin'de yaşananlar bu trajedinin sadece başlangıcıdır. Şimdiden 1000'den fazla kişi öldürülmüş ve 2000'den fazla kişi yaralanmıştır.

12. Siyonistler ve dostları, bölünme planının zorla uygulanmaması halinde Birleşmiş Milletler'in prestijinin tehlikeye gireceği konusunda dünyayı ikna etmek için bir propaganda perdesi oluşturuyorlar. Güvenlik Konseyi'ni Arap direnişini ezmek üzere Filistin'e uluslararası bir güç göndermeye yöneltmek için gizli manevralar yürütülmektedir. Delegasyonumuz, Filistin'deki her Arap'ın, ülkesini bölmek için Filistin'e gidecek herhangi bir güç ya da güç grubuna ya da herhangi bir kuvvete karşı ülkesini savunmaya kararlı olduğunu ciddiyetle beyan eder. Araplar ülkelerini son adama kadar savunmakla görevli ve onurludur. Filistin'e gönderilecek uluslararası bir gücün varsayılan görevi sadece Arapları yok etmek, evlerini havaya uçurmak ve onları topraklarından söküp atmak olabilir.

Tarih o zaman, barış ve adalet aracı olması gereken Birleşmiş Milletler'in bir savaş ve saldırı aracı olarak kullanıldığını kaydedecektir.

13. Sonuç olarak, Yüksek Arap Komitesi Delegasyonu aşağıdaki hususları vurgulamak ister:

(a) Filistin Arapları, zorla kabul ettirilen bölünme tavsiyelerinin geçerliliğini ya da Birleşmiş Milletler'in bunları yapma yetkisini asla tanımayacaktır.

(b) Filistin Arapları, Yahudilerin ya da herhangi bir güç grubunun Arap topraklarında bir Yahudi devleti kurma girişimini, meşru müdafaa kapsamında karşı konulacak bir saldırı eylemi olarak görmektedir.

(c) Herhangi bir komisyonun Filistin'e gitmesini istemek çok akılsızca ve sonuçsuzdur çünkü tek bir Arap bile söz konusu komisyonla işbirliği yapmayacaktır.

(d) Birleşmiş Milletler veya onun Komisyonu, taksim planındaki çabalarının başarıya ulaşacağı konusunda yanıltılmamalıdır. Bu örgütün gölgelenen prestiji için bu maceraya atılmamak çok daha iyi olacaktır.

(e) Birleşmiş Milletler'in prestijine, böyle bir adaletsizliği uygulamakla değil, bundan vazgeçmekle daha iyi hizmet edilmiş olacaktır.

(f) Filistin'deki her Arap'ın kararlılığı, bu ülkenin bölünmesine her şekilde karşı çıkmaktır.

(g) Filistin Arapları, Birleşmiş Milletler, Tanrı ve tarih önünde, Filistin'e bölünmeyi dayatmak için giden hiçbir güce boyun eğmeyeceklerini ve teslim olmayacaklarını ciddi bir şekilde beyan etmişlerdir. Bölünmeyi sağlamanın tek yolu önce onları -erkek, kadın ve çocuk- yok etmektir.

 



Makaleler

Güncel