Norman Finkelstein Gazze Dayanışma Kampı'na gitti

img
Norman Finkelstein Gazze Dayanışma Kampı'na gitti YDH

Gazze Dayanışma Kampı Güney Çimenliği'nde üçüncü gününe girerken tutuklanan protestocular serbest bırakılıyor.




 YDH- Columbia Üniversitesi gazetesi The Columbia Spectator'a göre, Cuma sabahı erken saatlerde New York Kamu Güvenliği protestoculara çadırlarını kaldırmaları talimatını verdi.

Protestocular, Perşembe gecesi boyunca ve Cuma gününe kadar protestolarını sürdürerek çimenlik alana yayılmış battaniyelerin üzerinde oturdular ve Cuma öğleden sonraya kadar davul çalarak ve slogan atarak direnişlerini sürdürdüler.

Protestocular, Columbia İsrail'le bağlantılı şirketlerden tamamen ayrılma taleplerini yerine getirene kadar çimenlik alanda kalmaya söz verdiler.

Müslüman Öğrenci Derneği yönetim kurulu Spectator'a yaptığı açıklamada "Columbia'daki Müslüman Öğrenci Derneği, bu öğleden sonra Butler çimlerinde düzenlenen Cuma namazında gösterilen güzel dayanışma gösterisi için son derece minnettardır. Özellikle New York'ta Müslümanların büyük bir gözetim ve ayrımcılık altında olduğunun farkındayız ve namaz kılanları korumak için pankartlar, kefiyeler ve muşambalar açan müttefiklerimizin desteğini derinden takdir ediyoruz. Çok sayıda uzaklaştırma ve tutuklamaya rağmen, adaleti savunmaya ve Filistin'i toplumumuzun ön saflarında tutmaya devam edeceğiz." dedi. 

Öğrenciler namaz kılan öğrencilerin fotoğraflarının çekilmesini engellemek için çimenlik alanın çevresine muşamba ve battaniyeler serdi.

''Hayatımız Boyunca, Filistin için Birlik'' üyesi Abdullah Akl, "Burada gördüğünüz şey aslında kapıların hemen dışında olanları güçlendiriyor. Şu anda New York ve ABD genelinde Columbia kampını destekleyen protestoların gerçekleştiğini görüyorsunuz.'' dedi. 

Hukuk '69 mezunu Thomas Kennedy, 1968 protestoları sırasında Hukuk Fakültesi öğrencisi olarak yaşadığı deneyimlerden bahsetti ve Filistin ile dayanışan öğrencilere "Ayağa kalkıp dayanıştığınız için hepinize hayranım, 68'de yaptığımız buydu." dedi. 

Daha sonra Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi'nin ABD başkan adayı Claudia De la Cruz, Gazze'nin "dünyayı nasıl yeniden insanlaştırdığı" hakkında konuştu.

De la Cruz, "Gazze, ABD emperyalizminin ve sömürgeci İsrail Devleti'nin ikiyüzlülüğünün ve suç teşkil eden davranışlarının üzerindeki örtüyü kaldırdı" dedi.

İsrail-Filistin çatışması üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Amerikalı siyaset bilimci Norman Finkelstein da saat 17:15 civarında Güney Çimenliği'nde bir konuşma yaptı.

Finkelstein bir noktada protestoculara övgüler yağdırarak, "Sizin kuşağınızın inanılmaz, gerçekten inanılmaz inancını ve azmini kabul ediyorum, ki bu birçok yönden benim kuşağımdan daha etkileyici" dedi.

Kendi kuşağında savaş karşıtı olmak için bir "öz kaygı unsuru" olduğunu, çünkü uygun öğrencilerin mezun olduktan sonra Vietnam Savaşı için askere alınacağını ve kendilerinin de askerlik nedeniyle askere gitmek zorunda kalacaklarını belirtti.

Finkelstein protestoculara "Oysa siz gençler, bunu dünyanın öbür ucundaki küçük, devletsiz bir halk için yapıyorsunuz. Bu son derece dokunaklı, son derece etkileyici ve son derece ilham verici." dedi.

Konuşmanın soru-cevap bölümünde bir öğrenci Finkelstein'a "Tüm sloganlarımız arasında en çok hangisinin dikkatinizi çektiğini ve hangisinin birçok kişide yankı uyandırdığını düşünüyorsunuz?" diye sordu.

Finkelstein verdiği yanıtta "Ateşkes hemen şimdi" ve "Özgür Gazze, özgür ifade" ifadelerinin üniversite kampüslerinde potansiyel olarak etkili olduğunu belirtti.

Ardından, "Nehirden denize, Filistin özgür olacak" ifadesinin kullanımını eleştirerek, daha az muğlak ve kasıtlı olarak yanlış anlaşılması daha zor olan "Nehirden denize, Filistinliler özgür olacak" ifadesini tercih etti.

"Bu basit değişiklikle, bu küçük değişiklikle, manipülatif olarak yanlış anlaşılma olasılığını büyük ölçüde azaltıyorsunuz" dedi.

Finkelstein "incinmiş duyguların" ifade özgürlüğünün kısıtlanması için bir gerekçe olarak kullanılmasını kınamakla birlikte, protestocuların "mesajınıza potansiyel olarak açık olan çok sayıda insanın, muhtemelen çoğunluğun, bulunduğu yeni siyasi gerçekliğe uyum sağlamaları" gerektiğini de sözlerine ekledi.

Finkelstein "Gazze halkı için azami sorumluluk egosundan sıyrılmak ve her zaman şu soruyu akılda tutmak gerekir: 'Şu anda neyi başarmaya çalışıyoruz?" ekledi.

Finkelstein konuşmasını bitirdikten sonra protestocular "Nehirden denize, Filistin özgür olacak" sloganları atmaya devam etti.

Siyaset Bilimci Finkelstein daha sonra "Bence muhtemelen çatışmanın sonuna değil başlangıcına daha yakınız. Yıllarca sürebilir. Asıl soru, insanların hayatlarında çok uzun bir süre boyunca önemli kesintiler karşısında sebat edecek içsel gücü bulup bulamayacakları." dedi.

 

 

 

 

 



Makaleler

Güncel