“Siyonist rejim kendi sonuna bakıyor”

img
“Siyonist rejim kendi sonuna bakıyor” YDH

İran’ın 'Gerçek Vaat Operasyonu'nu ele alan İspanyol araştırmacı-akademisyen Xavier Villar, bu operasyona karşılık veren İsrail'in tepkisinin rejim açısından askeri ve stratejik bir yenilgi olduğunu söyledi.




YDH- Press TV, İran’ın 'Gerçek Vaat Operasyonu'nun nedenlerini ve İsrail rejiminin bu operasyona olan tepkisini detaylarıyla ele alan bir makale yayımladı.

Xavier Villar tarafından kaleme alınan söz konusu makale şu adla yayımlandı: Israeli response to 'Op. True Promise’ underscores its military and strategic defeat

***

İran'da hava savunma sistemleri, İsfahan kentindeki havaalanı yakınlarında meydana gelen patlama haberlerinin ardından cuma sabahı erken saatlerde başarıyla devreye sokuldu. Haberlere göre, hava savunma sistemleri ülkenin orta kesimindeki İsfahan şehri üzerinde uçan üç küçük insansız hava aracını düşürdü.

İsfahan'daki üst düzey bir ordu yetkilisi, Batı ve İsrail medyasında yer alan ve İsrail'in İran'a birkaç füze fırlattığını iddia eden haberleri yalanladı.

Tahran ve İsfahan da dahil olmak üzere bazı şehirlerde ticari uçuşlar kısa süreliğine askıya alındı. Ancak yaklaşık dört saat sonra uçuşlar yeniden başladı ve her şey normale döndü.

Saldırının ciddi bir başarısızlık göstergesi olduğunun altını çizmek önemlidir. İran medyasında yer alan bu haber, bir yandan İslam Cumhuriyeti'nin siyasi bir aktör olarak rasyonelliğini, diğer yandan da daha geniş çaplı bir çatışmayı tetikleyebilecek bölgesel kaostan kaçınma konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koymuştur.

İranlı kaynaklardan gelen ilk haberlere göre, Suriye'deki radar tesislerine yönelik daha önceki birkaç saldırının ardından İsrail tarafından bir tür eylem bekleniyordu.

İsfahan'daki başarısız saldırıda, Irak sınır bölgesinden ya da İran içinden, muhtemelen Siyonist varlıkla çok da gizli olmayan ittifakıyla bilinen 'Halkın Mücahitleri' terör örgütü üyeleri tarafından fırlatılmış olabilecek üç adet quadcopter drone kullanıldı.

CNN ve ABC dahil olmak üzere bazı ABD medya kuruluşları, ABD hükümetinden üst düzey yetkililere atıfta bulunarak, ABD'nin operasyondan önceden haberdar edildiğini ancak operasyona izin vermediğini bildirdi.

Amerikalılar saldırıyı "desteklemediklerini" söylüyorlar ama saldırı hakkında bilgi sahibiydiler ve yine de bunu durdurmak için bir şey yapmayı reddediyorlar. Ayrıca İsrail rejimine silah sağlayarak saldırıyı kolaylaştırdılar.

Pek çok gözlemcinin de belirttiği gibi bu, başarısızlıkla sonuçlanan saldırıyı "onaylamak" anlamına geliyor.

İslam Cumhuriyeti'nin bakış açısına göre, ABD'nin tutumu da tam bir ikiyüzlülük olarak görülüyor zira İran'ı "Gerçek Vaat" Operasyonu ile karşılık vermeye zorlayan, BM Güvenlik Konseyi'nde İran'ın Şam'daki konsolosluğuna yönelik İsrail saldırısını kınama önerisini veto etmesiydi.

Başka bir deyişle, İran'a göre, İsrail'in bölgesel kaos stratejisinin içine çekilmesine izin veren ABD'nin tutumu da bölgedeki mevcut gerginliğin tırmanmasından sorumludur.

Bir yanda İsrail'in kavgacı ve kaotik tutumu, diğer yanda ABD'nin kayıtsızlığı ve suç ortaklığı, İran'a Suriye'deki konsolosluğuna yapılan saldırıya karşılık vermekten başka seçenek bırakmadı.

İran'ın yanıtı da uluslararası hukuk çerçevesinde oldu. Stratejik açıdan, İran yapımı füzeler ve insansız hava araçları sayesinde caydırıcılık kabiliyetinin yeniden tesis edilmesine hizmet eden bir yanıt.

Burada İslam Cumhuriyeti'nin füze programının 1980'lerde Irak'ın dayattığı savaş sırasında gelişmeye başladığını hatırlamak önemlidir. O dönemde İran'ın Batı destekli Irak füze saldırılarına karşılık vermek için sahip olduğu tek silah Libya'dan temin ettiği az sayıda Scud-B1 füzesiydi.

1979'daki İslam Devrimi'ni izleyen yıllarda İran'ın diğer ülkelerle askeri işbirliği politikası, askeri yeteneklerinde özerklik elde etmek için teknoloji transferine odaklandı.

ABD ve diğer müttefiklerinin füze teknolojisi kontrol sistemleri gibi önlemlerle İran'ın gerekli teknoloji ve bileşenlere erişimini engelleme çabalarına rağmen, İran'ın füze programı 1990'lardan bu yana sürekli ve dikkat çekici bir şekilde ilerlemiştir.

Füze teknolojisinin edinilmesi, geliştirilmesi ve güncellenmesi için önemli miktarda kaynak ayrılmış ve çaba harcanmıştır.

Başlangıçta, İranlı uzmanlar, bileşenleri bir araya getirerek ve bunları ülkenin askeri ihtiyaçlarına uyarlayarak satın alınan füzelerin özelliklerini değiştirmiştir. Zamanla bu kabiliyet, İran'ın başarılı füze programının tamamen yerli bir yönü haline geldi.

İran'ın füze teknolojisindeki ilerlemesinin en önemli sembollerinden biri, füzelerinin her yıl artan hassasiyet ve menzil alanlarında gözlemlenebilir.

Bir füzenin menzili arttıkça, yörüngelerinin hassasiyetini sağlamak daha zor hale gelir ve daha gelişmiş teknolojiler gerektirir. Bu nedenle, menzilin arttırılmasının yanı sıra, füzenin hedef hassasiyetinin arttırılması da füzenin kabiliyeti açısından bir diğer önemli faktördür.

Bu, hedef noktaların doğru bir şekilde vurulmasını sağlayarak füzelerin taktik kabiliyetlerini arttırır. Geçtiğimiz cumartesi günü İran füzeleri ve insansız hava araçları İsrail işgali altındaki topraklarda bulunan askeri mevzileri vururken görülen de buydu.

İran'ın füze sisteminde süregelen iyileşme ve gelişme, savunma politikasındaki iki ana hedefi yansıtmaktadır: Bir yandan İran'ın füzelerdeki ilerlemesi bölgesel ve uluslararası ilişkilerde askeri ve savunma kabiliyetlerini güçlendiriyor.

Diğer yandan, bölgesel denklemleri değiştiren ve İsrail'in caydırıcılık efsanesini yıkan "Gerçek Vaat" operasyonunda görüldüğü gibi caydırıcılık gücünü sınırlarının ötesine taşıyor.

Dolayısıyla İran, füzelerinin menzilini ve hassasiyetini artırarak uzak tehditlere karşı caydırıcı kabiliyetlerini güçlendirmiş ve böylece ulusal güvenliğini ve siyasi özerkliğini güvence altına almıştır.

Sonuç olarak, İran'ın savunma ve güvenlik stratejisi coğrafi sınırları aşmakta ve füze teknolojisindeki ilerlemelerle sürekli genişlemektedir.

İsrail'in mikro insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği sözde "saldırı", ister İran içinden ister komşu ülkelerden başlatılmış olsun, stratejik ve siyasi açıdan son derece hayal kırıklığı yaratan bir karşılıktır.

Daha önce de kullanılan ve pek başarılı olmayan bu saldırı türü şunu göstermektedir:

İran'ın "Gerçek Vaat" Operasyonu çerçevesinde verdiği karşılık kısa vadede caydırıcılık sağlamayı başardı. Aynı zamanda bu, İsrail'in "düşmanlarına" karşı caydırıcı kabiliyetlerinin önemli ölçüde zayıfladığı anlamına gelmektedir.

İsrail, İran'ın yanı sıra Filistin'deki Hamas ve Lübnan'daki Hizbullah gibi bölgesel direniş hareketlerinin eylemlerinin de gösterdiği üzere caydırıcılık kabiliyetinde başarısız olmuştur.

İsrail'in tepkisi, İsrail'in caydırıcı kabiliyeti efsanesinin hâlâ var olduğu önceki bölgesel duruma geri dönmenin imkânsız olduğunun bir teyidi olarak da yorumlanabilir.

Mevcut manzarada Siyonist varlığı eskisi gibi aynı stratejik terimlerle algılamak zor. Rejim kendi sonuna bakıyor. Oyun onun için fiilen sona ermiştir.

Çeviri: YDH



Makaleler

Güncel