Mısır'dan İsrail'e yeni öneriler

img
Mısır'dan İsrail'e yeni öneriler YDH

Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil, Mossad Şefi ve Ulusal Güvenlik Kabinesi Başkanı ile görüşecek olan heyete başkanlık ediyor. Kahire'nin önerisi tüm esirlerin serbest bırakılması, yüzlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılması ve bir yıl sürecek bir ateşkesi içeriyor.




YDH - Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil'in, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik işgal önleme çabaları çerçevesinde yetkililerle görüşmek üzere bir heyetin başında cuma günü İsrail'e gitmesi bekleniyor.

Katar merkezi el-Arabi el-Cedid gazetesine konuşan Mısırlı yetkililer, Kamil'in Mossad Şefi David Barnea ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi ile bir araya gelerek uzun vadeli bir ateşkes ve Filistin direnişinin elindeki serbest bırakılması konularını görüşeceğini söyledi.

Gazeteye konuşan kaynak, Mısır'ın yeni önerisinin çatışmanın her iki tarafına da öncelikli hedefleri olarak gördükleri şeyi vereceğini söyledi ve Refah'taki durumdan duyulan endişenin Mısır'ı Siyonist rejimi kente yönelik işgalini ertelemeye ittiğini de sözlerine ekledi. 

Kaynak, "Mısır'ın vizyonu, yerinden edilmiş Gazzelilerin Şerit'in kuzey bölgelerine geri dönmesini, İsrail ordusu birliklerinin merkezi bölgelerin çoğundan çekilmesini ve bölgede yaşayanlar için hareket özgürlüğünü içeriyor. Bu vizyon genel bir ateşkese, esir ve mahkum takası olmaksızın sükûnet dönemlerini kapsıyor," dedi.

Gazete ayrıca Mısırlı güvenlik yetkililerinin Süveyş Kanalı bölgesinde teyakkuzu artırdığını ve hastanelere acil durumlara hazırlıklı olmaları talimatını verdiğini bildirdi.

Kamil, Mısır'ın önerisini çarşamba günü Kahire'yi ziyaret eden Şin Bet Şefi Ronen Bar ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye sundu. Teklif birbiriyle bağlantılı üç maddeden oluşuyor.

Hamas, her bir esir askerin serbest bırakılması karşılığında İsrail hapishanelerinde tutulan 50 Filistinli mahkûmun ve esir tutulan her bir sivil için 30 Filistinli mahkûmun serbest bırakılmasını talep ediyor. 

Mısır'ın planındaki ilk madde, İsrail'in Refah'a düzenlemeyi planladığı işgal konusundaki her türlü hazırlığı askıya almasını öngörüyor. Kamil, Mısır'ın değil, ABD ve AB'nin de görüşü olduğunu dile getirdi.

İkinci madde ise tüm İsrailli esirlerin 10'ar gün arayla serbest bırakılması. Mısır, esirlerin sayısını belirtmedi ancak yüzlerce mahkum Filistinlinin hapisten çıkarılması karşılığında tüm esirlerin serbest bırakılacağını ifade etti.

Üçüncü madde ise hem İsrail hem de Hamas'ın taahhütte bulunacağı bir yıl sürecek bir ateşkes. Bu süre zarfında bir Filistin devletinin kurulmasına ilişkin bir deklarasyon yayımlanacak. Bu ortak bir deklarasyon olacak ve ABD, Mısır, Ürdün ve Filistin Yönetimi'ni kapsayacak.

Kahire'deki yetkililer, Yedioth Ahronoth gazetesine Bar ve Halevi'nin Mısır'ın önerisine yanıt vermediklerini ancak öneriyi Başbakan Benyamin Netanyahu ve savaş kabinesine götürmeyi taahhüt ettiklerini belirtti.

Diğer yandan yetkililer, Kamil'in ziyarete gelen İsraillilere Filistinli mahkumlar karşılığında rehinelerin serbest bırakılmasının iki ya da üç aşamada olabileceğini söylediğini aktardı. 



Makaleler

Güncel