Hamas'ın kabul ettiği üç aşamalı anlaşma

img
Hamas'ın kabul ettiği üç aşamalı anlaşma YDH

El-Meyadin televizyonu, Mısır ve Katar'ın, Hamas'ın kabul ettiği ve her biri 42 gün sürecek üç aşamadan oluşan önerisinin temel ilkelerinin kopyasını paylaştı.




YDH - Filistin direniş hareketi Hamas, pazartesi günü arabuluculara önerdikleri esir takası ve ateşkes anlaşmasını kabul ettiğini bildirdi.

Lübnan merkezli el-Meyadin televizyonu, salı günü sabah erken saatlerde Mısır ve Katar tarafından sunulan ve Hamas'ın kabul ettiği önerinin temel ilkelerine dair bir kopyayı paylaştı.

Teklif her biri 42 gün sürecek üç aşamadan oluşuyor. Anlaşmanın garantör ülkeleri Katar, Mısır, Birleşmiş Milletler ve ABD olacak.

Birinci aşama 

- İsrail işgal güçlerinin Netzarim koridorundan (şu anda kuzey ve güney Gazze'yi ayıran bir sınır çizgisi olarak işlev görüyor) çekilmesiyle birlikte geçici bir ateşkes başlayacak.

- İsrail güçleri, Gazze'nin doğu bölgelerinden ve yerleşim yerlerinden çekilecek.

- Bölge üzerindeki askeri uçuş ve gözetleme faaliyetleri günde 10 saat süreyle durdurulacak ve bu süre esirlerin serbest bırakıldığı günlerde 12 saate çıkarılacak.

- Her gün 50'si yakıt kamyonu olmak üzere 600 yardım kamyonu Gazze'ye girecek ve bunların 300'ü özellikle kuzey Gazze'ye tahsis edilecek.

- İşgal ordusunun 3. günde er-Raşid Caddesi'nden tamamen çekilmesi, böylece tehcire zorlanan Filistinlilerin evlerine dönebilmeleri ve insani yardımın herhangi bir engelle karşılaşmadan girebilmesi sağlanacak.

- İşgal ordusu, 22. günde Nitzarim ekseni ve Kuveyt Kavşağı da dâhil olmak üzere Gazze'nin merkezi bölgelerinden çekilecek.

- Anlaşma şartlarına göre direniş güçleri; siviller, yaşlılar, hastalar ve 19 yaşın altındakiler de dahil olmak üzere İsrailli esirleri serbest bırakacak. Buna karşılık Siyonist rejim, Hamas tarafından sunulan listelere dayanarak her bir İsrailli kadın esir için 30 Filistinli çocuk ve kadını serbest bırakacak.

- Hamas, asker başına 50 Filistinli mahkum karşılığında yaşayan tüm İsrailli kadın askerleri serbest bırakacak.

- Üçüncü gün üç İsrailli mahkum serbest bırakılacak ve bunu her yedi günde bir üç mahkum daha izleyecek.

- Altıncı hafta boyunca Hamas, bu aşama kapsamında kalan sivil tutukluları serbest bırakacak, Siyonist rejim de üzerinde anlaşmaya varılan sayıda Filistinli tutukluyu serbest bırakacak.

- 22. günde İsrail, Şalit anlaşmasında yeniden tutuklanan tüm mahkumları ve 7 Ekim 2023'ten sonra tutulan tüm mahkumları serbest bırakacak.

- Takas süreci, karşılıklı saldırıların durdurulması ve Filistinli mahkumların yeniden tutuklanmasını önleme konusunda gerekli yasal prosedürlerin tamamlanması da dahil olmak üzere anlaşma şartlarına uyulmasına bağlı.

- Filistinli mahkûm ve tutuklulara 7 Ekim 2023'ten sonra uygulanan yaptırımlar kaldırılacak ve durumları iyileştirilecek.

- UNRWA da dâhil olmak üzere Birleşmiş Milletler ve kurumları, üç aşama boyunca Gazze'deki hizmetlerini sürdürecek, gerekli sivil savunma ekipmanları ve enkaz kaldırma çalışmaları eşliğinde Gazze'nin tüm bölgelerinde altyapı onarımına başlayacak.

- Anlaşma, savaş sırasında evlerini kaybeden ve zorla yerlerinden edilen kişilerin 60 binden az olmamak üzere geçici konutlarda barındırılması için gerekli malzemelerin girişini kolaylaştıracak.

- Evlerin, sivil yapıların, altyapının kapsamlı bir şekilde yeniden inşası ve etkilenenlere tazminat ödenmesine yönelik planlar başlayacak.

İkinci aşama

- Sürdürülebilir sükunetin geri dönmesi ve saldırıların durdurulması sağlanacak.

- Askeri operasyonların durdurulması, erkek mahkumların takasından önce gelecek.

Üçüncü aşama

Takas, direniş şehitlerinin, Filistinlilerin ve İsrail ordusunun kayıplarının kimlik tespitinden sonra tüm cesetlerini ve kalıntılarını içerecek.

- Gazze Şeridi için 3 ila 5 yıl içinde bir yeniden inşa planının uygulanmaya başlanacak ve etkilenen herkese tazminat ödenecek.

- Filistin tarafı askeri tesisleri ve askeri altyapıyı yeniden inşa etmekten kaçınacak.

- Filistin tarafı askeri amaçlarla kullanılan herhangi bir ekipman, hammadde veya diğer bileşenleri ithal etmeyecek.

- Gazze Şeridi üzerindeki abluka tamamen kaldırılacak.

- Gazze'nin tüm bölgelerinde hastaneler, sağlık merkezleri ve fırınlar gibi temel tesislerin onarımı ve işletilmesi, anlaşmanın her aşamasında başlatılacak.