Amerika’nın Irak’ta askeri varlığının ayrıntıları

img
Amerika’nın Irak’ta askeri varlığının ayrıntıları YDH

Irak basını, Amerika’nın çekildiğini öne sürdüğü Irak’taki askeri varlığına ilişkin oldukça çarpıcı ayrıntılara yer verdi.




YDH-Irak’tan yayın yapan el-Maluma haber sitesi, Amerika’nın Irak’taki askeri varlığının 19 yılı aştığına dikkat çekerek Amerikalıların bu süre boyunca başta başkent Bağdat olmak üzere Irak’ın birçok ilinde hassas mekanları ve tesisleri askeri üs olarak kullandığını bildirdi.

Haberde Amerikan üslerinden ve askerlerinden bahsetmenin Irak güvenlik yetkililerini ve resmi hükümet yetkililerini rahatsız ettiği belirtilerek çeşitli kaynakların sahip olduğu bilgiler ışığında konunun araştırılması sonucu Amerikalıların çekilmesinden önce ve çekildikten sonra yaptığı hazırlıklara ilişkin sonuçların oldukça dikkat çekici olduğu vurgulandı.

Iraklı güvenlik uzmanı Tarık er-Rubeyi, Irak Suriye sınırına 1500 Amerikan askerinin yerleştirilmek istendiğini açıklayarak şunları söyledi: “Son NATO bildirisi, askeri eğitmenlerin sayısının 500’den 4 bine çıkarılacağını gösteriyor. Halbuki Irak’taki Amerikan güçlerinin sayısı bilinmeyen üslerde konuşlu bulunan yaklaşık 8 bin askerdir.”

Tarık er-Rubeyi, Amerika’nın Irak’ın 6 ilinde 11’den fazla askeri üssünün bulunduğunu belirterek bunlardan ikisinin Bağdat’ta, birinin Musul’da, üçünün Kürdistan Bölgesi’nde, iki üssün Kerkük’te, iki üssün el-Enbar’da ve bir üssün de Tıkrit’te olduğunu söyledi.

Haberde Irak illerindeki Amerika tarafından kullanılan üslere ilişkin şu ayrıntılara yer verildi:

Bağdat: Taci üssü ve havaalanındaki Victoria üssü.

Musul: el-Kayyare havaalanı.

Erbil: Etruş adlı bölgedeki üs ile el-Harir üssü.

Süleymaniye: İran Irak sınırı yakınlarındaki iki üs.

El Enbar: Biri Bağdadi bölgesinde diğeri de el-Habbaniye bölgesinde bulunan iki üs ve ayrıca sınırdaki güçler.

Kerkük: Biri Rinç adlı bölgede diğeri de Altın Köprü bölgesinde bulunan iki üs.

Tıkrit: Beled el-Cevviye üssü.

Iraklı güvenlik uzmanı Tarık er-Rubeyi, Irak’ta Amerikalı olmayan askerlerin sayısının da 2400 olduğunu belirterek bunların terörle mücadele için uluslararası koalisyon bünyesinde Irak’a geldiğini; ancak şu ana kadar bu konuda açıklayıcı bir bilgi verilmediğini söyledi.

Irak meclisi 2020 yılının ocak ayında başta Amerika olmak üzere ülkedeki yabancı askerlerin çıkarılması yönünde karar almış ve hükümeti bu kararı uygulamakla görevlendirmişti.

Irak hükümeti, Amerika ile yaptığı stratejik diyalog görüşmelerinde Irak güvenlik güçlerinin terörle mücadele için yeterli olduğunu ve yabancı askere ihtiyaç bulunmadığını belirtmiş; Amerika da 2022 yılına kadar Irak’taki muharip güçlerini çekeceğini, Irak’ta yalnızca askeri danışman ve eğitmen bulunduracağını açıklamıştı.

       



Makaleler

Güncel