Ammar el-Hekim’den 4 maddelik çözüm önerisi

img
Ammar el-Hekim’den 4 maddelik çözüm önerisi YDH

YDH- Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Ammar el-Hekim, Irak’ta yaşanan siyasi bunalımın çözümü için dört maddelik bir çözüm planı önerdi.




 

YDH- Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Ammar el-Hekim, Irak’ta yaşanan siyasi bunalımın çözümü için dört maddelik bir çözüm planı önerdi.

Fars haber ajansının bildirdiğine göre dün Başbakan Nuri el-Maliki ve Dava Partisi  yöneticileriyle bir araya gelen Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Ammar el-Hekim, Irak’ta yaşanan siyasi bunalımın çözümü için dört maddelik bir plan önerdi.

Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Ammar el-Hekim, görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada siyasi gruplar arasındaki görüşmelerin başarılı olması için dört hususun önemli olduğunu belirtti ve önerdiği maddeleri şöyle sıraladı:

1- Görüşmeler, ülke sorunlarıyla ilgili stratejik bir yaklaşım taşımalı ve sorunların çözümüne yönelik olmalıdır. Çünkü tüm Iraklıların uzlaşması konusunda kapsamlı bir yaklaşım içinde olmadığımız zaman gerçek bir çözüm yoluna ulaşamayız.

2- Tüm anlaşmalara ve onların uygulanmasına bağlı olmalıyız. Iraklı siyasi grupların liderleri bazı hususlarda taahhütlerde bulunup daha sonra bundan yüz çevirirse artık onlara güven kalmaz ve durum daha karmaşık ve bunalımlı bir hale döner.

3- Anlaşmaların başarısı, onların her türlü pazarlıktan uzak durularak çözüm için atılacak adımlara uyulmasına bağlıdır.  Çözüm için atılacak adımlarla pazarlığın farkı şudur: Çözüm için atılacak adımlarla bunalımdan zarar görenlerin sorunları somut olarak belirlenir; ulusal çıkarları ve siyasi istikrarı güçlendirmek için harekete geçilir. Ancak pazarlıklarda iki ya da daha fazla taraf bir masa başında genelin değil, kendilerinin çıkarına olacak anlaşmalara varırlar.

4- Davranışlarda güven ve şeffaflık ve siyasi grupların uzlaşmalarının tüm kamuoyuna yansıtılması.

Ammar el-Hekim bu açıklamadan sonra Irak halkının çıkarına olacak tüm çözümleri desteklediklerini belirterek kamuoyuna açıklanmayan her türlü pazarlığa da karşı olduklarını söyledi.

Irak İslami  Yüksek Konseyi Başkanı Ammar el-Hekim’in sunduğu bu çözüm önerisi, Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr’ın Erbil ziyareti sırasında ortaya koyduğu 18 maddelik çözüm önerisinden sonra Irak’ta yaşanan bunalımın aşılması için sunulan ikinci çözüm önerisi oldu.