Maliki: Ben Kürtleri, “bu şahıstan” çok daha fazla düşünüyorum

img
Maliki: Ben Kürtleri, “bu şahıstan” çok daha fazla düşünüyorum YDH

YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, isim vermeden Mesud Barzani’yi Kürtler arasındaki birliği tehlikeye sokmakla suçladı ve kendisinin Kürtleri çok daha fazla düşündüğünü söyledi.




 

YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, isim vermeden Mesud Barzani’yi Kürtler arasındaki birliği tehlikeye sokmakla suçladı ve kendisinin Kürtleri çok daha fazla düşündüğünü söyledi.

NRT televizyonuna demeç veren Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Mesud Barzani’nin son yaptığı açıklamalara isim vermeden göndermede bulunarak “Kürtleri temin ederim ki ben, Kürtleri bu şahsın düşündüğünden çok daha fazla düşünüyorum; çünkü ben Kürtlerin nasıl bir zulme uğradığını gözlerimle görmüş biriyim” dedi.

“Bir süre önce bu şahsın müttefikleri, bana ‘Kürdistan’dan bir şeylere sahip olmaya çalış’ dediler. Ben ise onlara hiç kimsenin Kürtlere tek bir kurşun bile sıkmasına, yeniden savaş ve çatışma çıkmasına izin vermem dedim” şeklinde konuşan Maliki, Kürtlerin arasında ayrılık çıkarmaya çalıştığına ilişkin suçlamaları reddederek “Kürdistan Bölgesi içerisinde ihtilaf çıkaran ben değilim, bunu yapanlar Kürt liderlerdir” dedi.

Başta Kerkük olmak üzere tartışmalı diye anılan bölgelerle ilgili sorunun çözümünde anayasanın 140. Maddesinin uygulanmasını faydalı görmediğini belirten Maliki, “cahil ya da garaz sahibi kişiler tarafından yazılmış bu madde sorunun çözümü için esas alınamaz” diye konuştu.

140. maddenin ilk aşamasının uygulanması için yaklaşık 1 milyar dolar harcandığını kaydeden Başbakan Maliki, illerin sınırlarının tayini ile ilgili ikinci aşamasının uygulanmasının ise kendisinin değil, cumhurbaşkanlığı kurulunun yetkisinde olduğunu ifade etti.

Barzani’nin Irak’ın satın aldığı F-16 uçaklarının Kürtlere yönelik kullanılacağına ilişkin açıklamasına da tepki gösteren Maliki, “Güya benim Milli Güvenlik Kurulu toplantısında F-16 uçaklarını aldığımızda Kürdistan Bölgesini vuracağız dediğim yönünde bir söylenti yaydılar. Başbakan yardımcısı, dışişleri bakanı, genelkurmay başkanı ve hava kuvvetleri komutanı bu kurulun üyesi olan Kürt kardeşlerimizdendir. Onlar benim böyle bir söz söylemediğimi biliyorlar. Bu söylentiyi yayanlar Kürtlerin duygularını istismar etmek için yalan söylüyorlar” dedi.