Ulusal Konsey’den BM gözlemcilerine tepki

img
Ulusal Konsey’den BM gözlemcilerine tepki YDH

YDH- ABD, Fransa, Katar ve Türkiye’nin girişimiyle İstanbul’da kurulan Suriye Ulusal Konseyi, adlı rejim karşıtı örgüt, BM gözlemcilerinin Suriye'deki görev süresinin 30 gün daha uzatılmasına tepki gösterdi.




 

YDH-ABD, Fransa, Katar ve Türkiye’nin girişimiyle İstanbul’da kurulan Suriye Ulusal Konseyi, adlı rejim karşıtı örgüt, BM gözlemcilerinin Suriye'deki görev süresinin 30 gün daha uzatılmasına tepki gösterdi.

Ulusal Konsey'in Dış ilişkiler Sorumlusu  Rıdvan Ziyade, Katar'ın el-Cezire televizyonuna yaptığı açıklamasında "Gözlemciler, katliamları durdurmakta başarısız oldu; çünkü rejim, varlığını korumak için gözlemcileri kullanmakta ve uluslararası toplumla oynamaktadır" dedi.

Amerika'da yaşayan Muhammed Abdullah ise devrimcilerin hesaplarında gözlemcilerin görev süresinin uzatılmasının bir değerinin olmadığını söyledi. Abdullah "Suriyelilerin, masum sivillerinin katledilmesini gözlemleyecek tanıklara ihtiyacı yok" dedi.

Birleşmiş Milletler şartının 7. maddesi kapsamında Suriye'ye müdahaleye meşruiyet kazandıracak karar tasarısına veto uygulamasından sonra İngiltere, gözlemcilerin görev süresinin uzatılmasını öngören tasarıyı Güvenlik Konseyi'ne sunmuştu.

Rusya'nın Birleşmiş Miletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, İngiltere'nin bu tasarısına da veto uygulama tehdidinde bulunmasına rağmen oylamada tasarı lehinde oy kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, dün yaptığı açıklamasında, Suriye konusunda Birleşmiş Milletler dışında hareket edilmemesi uyarısında bulunmuştu.