NATO’nun Suriye Mehdi’si Kosova’da

img
NATO’nun Suriye Mehdi’si Kosova’da YDH

YDH- Libya lideri Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinden sonra Türkiye üzerinden Suriye'ye geçerek Suriye yönetimine karşı yürütülen silahlı isyana katılan Libyalı Mehdi el-Harati, bir süre önce Kosova'ya gitti.




 

YDH-Libya lideri Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinden sonra Türkiye üzerinden Suriye'ye geçerek Suriye yönetimine karşı yürütülen silahlı isyana katılan Libyalı Mehdi el-Harati, bir süre önce Kosova'ya gitti.

Suriyeli muhaliflere ait Barada TV muhabirleri Galib Muhammed, 3 Eylül 2012'de Libya'ya dönen Mehdi el-Harati'yle röportaj gerçekleştirdi.

Röportajı twitter hesabından duyuran Galib Muhammed, el-Harati'yle Libya'da görüştüğünü; ancak el-Harati'nin bir süre önce Kosova'ya gittiğini söyledi. Kaddafi yandaşlarının tasfiyesi için Libya'ya gittiğini belirten Galib Muhammed, el-Harati'nin kısa bir süre sonra Suriye'ye döneceğini söyledi.

Mehdi el-Harati'nin ne amaçla Kosova'ya gittiği konusunda henüz bir açıklama yapılmazken, Harati’nin Kosova’ya gidişi Suriyeli muhaliflere Kosova'da askeri eğitim verildiği iddialarını yeniden akıllara getirdi. Hatırlanacağı üzere Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, 15 Mayıs 2012'de BM'de yaptığı konuşmasında, Suriyeli muhaliflere Kosova'da askeri eğitim verildiğini iddia etmişti.

İddialara yanıt veren Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoca "Kosova, Libya ve diğer Arap ülkelerindeki ayaklanmalara ilk destek veren AB ülkelerinden birisidir. Çünkü biz de aynı değerler için savaşmıştık. Hükümetimiz, Suriyeli muhaliflere diplomatik destek vermektedir. Fakat Suriyeli muhaliflere Kosova'da askeri eğitim verildiği iddiaları ise asılsızdır" demişti.

Mehdi Harati, Suriyeli muhaliflere ait el-Barada Televizyonundan Galib Muhammed'e yaptığı açıklamasında, Ümmet Tugayı içerisinde 30 Libyalının ve bazı Arapların bulunduğunu, geri kalanının ise Suriyelilerden oluştuğunu söyledi. Kaddafi'nin öldürülmesine kadar Libya'da Trablus Tugayı'na komuta eden el-Harati, Kaddafi'nin öldürülmesinden sonra 2011 yılının son aylarında Suriye'ye geçerek Ümmet Tugayı'nı kurmuştu.

İrlanda vatandaşı olan Mehdi el-Harati, 2011 yılında Libya lideri Muammer el-Kaddafi'ye karşı başlatılan silahlı isyana katılmak için Libya'ya gitmişti. İddiaya göre Libya'da Katarlılar tarafından askeri eğitime tabi tutulan el-Harati'nin komuta ettiği Trablus Tugayı, başta devlet başkanlığı sarayı olmak üzere Trablus genelindeki çatışmaları koordine etmişti.

Mavi Marmara aktivistleri arasında yer alan el-Harati, İsrail'in saldırısı sırasında yaralanmıştı. Saldırı sonrasında Türkiye'de tedavi edilen el-Harati, hastaneye yaptığı ziyaret sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı alnından öperken çekilmiş fotoğrafıyla gündeme gelmişti.