İbrahimi Şam temaslarına başladı

img
İbrahimi Şam temaslarına başladı YDH

YDH- Birleşmiş Milletlerin Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi, yeni bir çözüm girişimi için bugün Suriye'ye gitti.




 

YDH-Birleşmiş Milletlerin Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi, yeni bir çözüm girişimi için bugün Suriye'ye gitti.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi’nin muhalefet temsilcilerinin yanı sıra, Dışişleri Bakanı Velid Muallim'le bir araya geleceği, cuma günü ise Cumhurbaşkanı Beşşar Esed tarafından kabul edileceği bildirildi.

İbrahimi, Suriye'ye gitmeden önce Mısır'da Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casim el Sani, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi'yle bir araya gelerek, Suriye'deki kriz üzerine görüş alışverişinde bulunmuştu.

Bu görüşmeden sonra İbrahimi, Arap Birliği'nde daimi üyeliği bulunan ülkelerin temsilcileriyle görüş alışverişinde bulundu. Görüşme sırasında İbrahimi, Arap delegelere görevine somut olarak başlamak için Suriye hükümeti ve muhalefetle görüşmek istediğini söyledi.

Bazı Arap delegeler, İbrahimi'den görev süresini belirlemesini istediler. Irak'ın Arap Birliği'ndeki temsilcisi Kays el-Azavi ise bu isteğin, İbrahimi'yi sınırlandıracağı gerekçesiyle karşı çıktı. El-Azavi "Suriye'de yaşananlar, Irak'ı doğrudan etkiler. Bundan ötürü krizin sivil yolla çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" dedi.

İbrahimi'nin Suriye'ye yönelmeden önce Mısır'da Suriyeli bir grup muhalifle de bir araya geldiği bildirilirken muhaliflerin kimler olduğu ve görüşmenin detaylarına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Suriye hükümeti, İbrahimi'nin girişimine destek verdiğini ilan ederken Suriye Ulusal Konseyi, Cumhurbaşkanı Esed'in istifasını istemediği için girişime destek vermediğini duyurmuştu.

Suriye insan hakları örgütü Mirsad'ın verilerine göre Suriye'de 18 aydır devam eden çatışmalarda 27903 kişi öldü. 19896 sivil ve ordudan ayrılarak muhalif silahlı gruplara katılan 1126 asker yaşamını yitirdi. Çatışmalarda Suriye Ordusu ise 6881 kayıp verdi.



Makaleler

Güncel