Suriye temas grubu toplantısından uzlaşma çıkmadı

img
Suriye temas grubu toplantısından uzlaşma çıkmadı YDH

YDH- Mısır, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’dan oluşan Suriye temas grubu toplantısından çözüme yönelik herhangi bir uzlaşma çıkmadı.




 

YDH-Mısır, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’dan oluşan Suriye temas grubu toplantısından çözüme yönelik herhangi bir uzlaşma çıkmadı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin çağrısıyla oluşturulan Suriye Temas Grubu, dışişleri bakanları düzeyindeki ilk toplantısını Kahire’de yaptı.

Suudi Arabistan'ın katılmadığı toplantıya Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi katıldı.

Toplantıda Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi de hazır bulundu. İbrahimi, Suriye'deki temasları hakkında Suriye Temas Grubu ülkelerine bilgi verdi.

Toplantıda söz alan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye'deki şiddet eylemlerine son verilmesi için İran, Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin Suriye'ye gözlemci göndermesini istedi.

Salihi ayrıca Suriye Temas Grubu'nun Suriye krizinin çözümünde daha etkin olabilmesi için Bağlantısızlılar Hareketi Troykası olan Venezüella'nın ve Suriye'ye komşu olan Irak'ın da gruba eklenmesi çağrısını yineledi.

Yaklaşık 4 saat süren toplantı, herhangi bir plan üzerinde ittifaka varılamadan sona erdi.

Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, toplantı sonrasında düzenlenen basın açıklamasında, Suriye Temas Grubu'nun Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun New York'ta yapacağı toplantı öncesinde bir kez daha bir araya geleceğini söyledi.

Toplantı sonrasında Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'yle bir araya gelen Salihi, Suriye'deki kriz üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Görüşmede Mursi ve Salihi'nin, Suriye krizinin sivil yolla çözülmesi ve dış güçlerin Suriye'ye müdahalesine karşı çıkılması hususunda görüş birliğine vardığı bildirildi.

Salihi, Mısır'daki temaslarının ardından Suriye liderliğiyle görüşmelerde bulunmak için Suriye'ye doğru hareket etti.

Suriye Temas Grubu'nun Mısır'da yaptığı toplantıya eş zamanlı olarak Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da Mısır'a gitti.

 "Suriye'de Beşşar Esed'in gidişi dışında bir çözüm yok" diyen Fabius, bugün Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'yle görüştü. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye'de yaşanan kriz ele alındı.