Irak, TPAO’yu konsorsiyumdan çıkardı

img
Irak, TPAO’yu konsorsiyumdan çıkardı YDH

YDH- Irak’ın Basra’da petrol arama ve sondaj ihalesini kazanan bir konsorsiyumdan Türkiye’ye ait petrol şirketi TPAO’yu çıkardığı bildirildi.




 

YDH-Irak’ın Basra’da petrol arama ve sondaj ihalesini kazanan bir konsorsiyumdan Türkiye’ye ait petrol şirketi TPAO’yu çıkardığı bildirildi.

Fransız haber ajansının bildirdiğine göre Irak yönetimi, mayıs ayında Basra’da petrol arama ve sondaj ihalesi kazanan konsorsiyumda Kuveyt’e ve Birleşik Arap Emirliklerine ait bir şirketle birlikte yer alan TPAO’yu ihale dışında bıraktı.

Irak’ın petrol sözleşme ve ihalelerinden sorumlu yetkilisi Abdulmehdi el-Amidi, Türk şirketi TPAO’nun teknik olmayan ve kendisinin yetki alanına girmeyen sebeplerden dolayı konsorsiyum dışında bırakıldığını söyledi.

Irak’ın güneyinde 9. blokta sondaj yapıldığını belirten Iraklı yetkili, kararın kesin olduğunu ve 9. Blok için sözleşme imzalanmasının söz konusu olmadığını ifade etti.

Abdulmehdi el-Amidi, sözleşme şartları arasında bir şirketin diğerlerinin hissesini satın alabilmesine yönelik şartlar bulunduğunu belirterek Kuveyt şirketinin TPAO’nun hisselerini satın alabileceğini böylece Kuveyt şirketinin konsorsiyumdaki hissesini yüzde 70’e çıkarabileceğini, Birleşik Arap Emirliklerine ait Dragon şirketinin ise yüzde 30 hisseye sahip olabileceğini söyledi.

Fransız haber ajansı, TPAO’nun konsorsiyumdan çıkarılmasının Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin vahim durumda olduğunu yansıttığı yorumunu yaptı.

   



Makaleler

Güncel