Peşmerge Bakanlığı: Bağdat’la anlaşma sağlandı

img
Peşmerge Bakanlığı: Bağdat’la anlaşma sağlandı YDH

YDH- Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı, Bağdat’la Erbil arasında tartışmalı bölgelere asker sevki konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.




 

YDH-Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı, Bağdat’la Erbil arasında tartışmalı bölgelere asker sevki konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Peşmerge Bakanlığı Enformasyon Bürosu bir bildiri yayımlayarak Peşmerge Bakanlığının tartışmalı bölgelerle ilgili sorunun çözümü için 14 maddelik bir öneri sunduğunu açıkladı.

Yapılan açıklamada bugün yapılan heyetler arası toplantıya Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, General Şirvan Abdullah, Irak Savunma Bakanlığından Kara Kuvetleri Komutanı Ali Niran ve Irak Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı bürosu yetkilisi ile Irak ordusundan bazı yetkililerin katıldığı ifade edildi.

Sunulan 14 maddelik önerinin çoğunun ele alındığının ve uzlaşmaya varıldığının belirtildiği açıklamada yarın yapılacak ortak yüksek komitede anlaşmaya nihai şeklinin verileceği bildirildi.

Üzerinde uzlaşmaya varılan maddeleri görüşüp onaylayacağı belirtilen Ortak Yüksek Komitede Peşmerge bakanlığı, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı, Irak İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı temsilcilerinin bulunduğu bildirildi.

Yapılan toplantı sonucu tartışmalı bölgelerdeki kurum ve komitelerde ortak koordinasyonun vurgulandığı belirtilirken Kürdistan Bölgesi ile Irak Merkezi hükümeti arasındaki işbirliğini güçlendirecek mekanizmalar kurulmasının ve ayrıca ortak komitelerin kurulması ve koordinasyon komiteleri arasındaki diyalogun sürmesi için her ay en az defa ortak toplantı yapılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Açıklamaya göre diyalog toplantılarının mekanı ve koordinasyon silahlı kuvvetler komutanlığı tarafından belirlenecek koordinasyon komitelerinin kararları uygulanmak zorunda olacak ve bu kararları uygulamayanlar cezalandırılacak.

Varılan anlaşmayla tartışmalı bölgelerde yaşanacak beklenmedik gelişmeler koordinasyon komitelerine bildirilecek ve komiteler de durumun takibini yapacak. 

                



Makaleler

Güncel