Maliki’den Kürt liderlere yeni öneri

img
Maliki’den Kürt liderlere yeni öneri YDH

YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Bölgesel Kürt Yönetimine, tartışmalı bölgelerle ilgili yeni önerilerde bulundu.




 

YDH-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Bölgesel Kürt Yönetimine, tartışmalı bölgelerle ilgili yeni önerilerde bulundu.

Fars haber ajansının bildirdiğine göre Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Bağdat’taki başbakanlık ofisinde düzenlediği basın toplantısında Kürtlerle ilişkilere ve tartışmalı bölgelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Irak’taki Kürtlerle Şiiler arasındaki ittifaka değinen Başbakan Nuri el-Maliki Celal Talabani’nin Cumhurbaşkanlığına getirilmesinin Kürt-Şii ittifakı sayesinde olduğunu belirterek Irakiye İttifakının Talabani’nin cumhurbaşkanlığına getirilmesine karşı çıktığını hatırlattı.

Bakanlar kurulunun parlamentonun üçte ikisinin onayı ile ülkede olağanüstü hal ilan edebileceğini tıpkı savaş ilanı gibi olağan üstü hal ilanının da parlamentonun onayı olmadan gerçekleşemeyeceğini belirten Maliki, “Ülkenin her noktasına gidebilmek ve her noktada bulunabilmek merkezi hükümetin hakkıdır” dedi.

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı yetkilileriyle Irak Savunma Bakanlığı yetkililerinin Perşembe günü yaptıkları toplantıya değinen Maliki, Kürdistan Bölgesine tartışmalı bölgelerde Irak ordusuyla peşmergelerin kuracağı ortak gücün yanı sıra bölge sakinlerinin oluşturacağı güçlerin de bu bölgelerde faaliyet gösterebilmesini önerdiklerini söyledi.

Başbakan Maliki, Kürdistan Bölgesel Yönetiminin tartışmalı bölgelerde 5 peşmerge tugayının bulunmasını ve Irak ordusunun buralardan çekilmesini istediğini belirterek Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin de bir cumhurbaşkanı olarak anayasayı savunmasını ve belli bir partinin lideri gibi davranmamasını istedi.



Makaleler

Güncel