“Dostlar”, Suriye muhalifi yeni örgütü tanıdı

img
“Dostlar”, Suriye muhalifi yeni örgütü tanıdı YDH

YDH- Fas’ta toplanan ABD liderliğindeki Suriye’nin Dostları” grubu, Katar’da kurulan yeni Suriye muhalifi örgütü tanıdığını açıkladı.




 

YDH-Fas’ta toplanan ABD liderliğindeki Suriye’nin Dostları” grubu, Katar’da kurulan yeni Suriye muhalifi örgütü tanıdığını açıkladı.

Rusya ve Çin'in Güvenlik Konseyi'nde veto hakkını kullanmasından sonra Suriye karşıtı bir karar çıkartamayan Arap ve Batılı ülkelerin kurduğu Suriye Dostları Topluluğu, dördüncü defa Fas'ta bir araya geldi.

Reuters'in yayımladığı “Dostlar” toplantısı nihai bildirisi taslağına göre toplantıya katılan 130 devlet devlet, Suriye Ulusal Koalisyonu'nu Suriye halkının meşru temsilcisi olarak kabul edildiği ilan ederken siyasi geçiş sürecinin başlaması için Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'e istifa çağrısını yineledi.

Suriye Dostları Topluluğu, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'e kimyasal kullanmama uyarısında da bulunurken, kimyasal silahların kullanılması halinde uluslararası toplumun ciddi yanıtıyla karşılaşacağını açıkladı.

 Toplantıya hastalığını gerekçe gösteren ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton katılmazken ABD Başkanı Barack Obama, bugün yaptığı açıklamayla Suriye Ulusal Koalisyonu'nu Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanıdığını açıkladı.

Suriye Dostları Topluluğu'nun Fas toplantısını boykot eden Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Obama'nın aldığı bu karara tepki gösterirken alınan kararın Cenevre Konferansı'na aykırı olduğunu söyledi.

Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki şiddet ortamının iç savaşa yol açacağı uyarısında bulunurken rejim güçlerinin işlediği katliamların endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Sayın Laurent Fabius, toplantı öncesinde yaptığı açıklamasında, Suriyeli muhaliflerin silahlandırılması için henüz erken olduğunu belirtirken toplantıda yaptığı konuşmasında "Suriye Ulusal Koalisyonu'nu tanımamız ve her türlü mali, insani yardımda bulunmamız gerekiyor. 2013 yılında Suriye, özgür ve güçlü bir ülke olacak" dedi.

Katar Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casim ise Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in Suriye'de hiçbir meşruiyetinin kalmadığını belirterek artık Esed ve rejiminin mazi olduğunu söyledi.