Exxon Mobil’in Kerkük’te tehlikeli oyunu

img
Exxon Mobil’in Kerkük’te tehlikeli oyunu YDH

YDH- Amerikan petrol şirketi Exxon Mobil, Kerkük’ün Kara İncir bölgesinde incelemelerde bulunduğu bildirildi.




 

YDH- Amerikan petrol şirketi Exxon Mobil, Kerkük’ün Kara İncir bölgesinde incelemelerde bulunduğu bildirildi.

Reuters haber ajansı, Exxon Mobil’in Kerkük’ün Kara İncir bölgesinde petrol arama çalışmaları başlatmak için Kerkük’te geçici bir kamp kurduğunu bildirdi.

Yerel yetkililerden Avesta Şeyh Mahmud, Exxon Mobil yetkilileriyle bölgede petrol arama ve sondaj çalışmalarının nasıl yürütüleceği ile ilgili görüşmelerde bulunduklarını ve bölgedeki incelemeler yaptıklarını söyledi.

Avesta Şeyh Mahmud, “Kürdistan Bölgesel yönetimi, enerji kaynaklarını genişletmek için petrol şirketleriyle anlaşma yapma konusunda tam yetkilidir” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nden bir yetkili de Exxon Mobil’in Kara İncir bölgesinde incelemeler yaptığını doğrulayarak incelemelerin amacının geçici kamp kurmaya yönelik olduğunu söyledi.

Kerkük’ün kuzeyindeki Kara İncir, tartışmalı bölgeler içerisinde yer alıyor.

Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden önce de Kerkük’ün bir parçası olarak kabul edilen kara İncir, bugünkü Irak yönetimi tarafından da Kerkük’e ait görülse de belediye başkanı Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından atanıyor.

Merkezi yönetimden Exxon Mobil’e tepki

Irak merkezi hükümetinden bir yetkili ise Reuters’e verdiği demecinde Kara İncir bölgesinde yapılan incelemelere tepki göstererek “Exxon Mobil’in Kerkük’e girmesi, bu şirketin faaliyetlerini başlatacağı anlamına gelmiyor. Muhtemelen Exxon Mobil, yöneticilerinden birinin Başbakan Maliki ile görüşmesinden sonra Kürdistan Bölgesel Yönetimine faaliyetlerini sürdüreceği konusunda güvence vermek istiyor” dedi.

Geçtiğimiz pazartesi günü Irak petrol bakanı Exxon Mobil’i uyararak bu şirketin hem güneyde, hem de Kürdistan Bölgesinde faaliyet gösteremeyeceğini söylemişti.

Exxon Mobil yönetim kurulu başkanı geçtiğimiz hafta Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile İsviçre’de yaptığı görüşmede şirketin Kürdistan’daki faaliyetlerini sürdüreceği konusunda güvence vermişti.

Exxon Mobil 2011 yılının ekim ayında Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile 6 bölgede petrol arama ve sondaj faaliyetleri için 20 yıllık bir anlaşma imzaladığını açıklamıştı.  

Exxon Mobil’in petrol çıkarmayı taahhüt ettiği 6 bölgeden 3’ü tartışmalı bölgelerde yer alıyor.



Makaleler

Güncel