YDH- Fransa ve İngiltere, AB'nin Suriye'ye uyguladığı silah ambargosunun, muhalifler lehinde kaldırılmasını başaramadı.
YDH- Fransa ve İngiltere, AB'nin Suriye'ye uyguladığı silah ambargosunun, muhalifler lehinde kaldırılmasını başaramadı.
Fransa ve İngiltere, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in kimyasal silah kullanacağı uyarısında bulunmasına rağmen diğer Avrupa ülkelerini, Suriye muhalefetine uygulanan silah ambargosunun hafifletilmesine ikna edemedi. Reuters'te yer alan habere göre İngiltere ve Fransa, iki yıldır süren ve 70 bin insanın hayatına mal olan iç savaşın ardından muhalefetin silah ambargosundan muaf tutulmasını, Şam yönetimine baskı yapılabilmesi için bir adım olarak görüyor.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "Esed'in kimyasal silah kullanabileceği ihtimaline büyük önem verilmesine ısrarcı oldum. Bazı işaretler var ki Esed, kimyasal silahı kullanmış ya da kullanabilir" dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton dahil bir çok AB yetkilisine gönderdiği mektubunda, Suriye yönetiminin kullanacağı kimyasal silahtan ötürü büyük endişe içerisinde olduklarını söyledi.
İngiltere ve Fransa'nın ısrarlarına rağmen Almanya ve Avusturya gibi ülkeler, Suriye'ye uygulanan silah ambargosunun muhalifler için kaldırılmasının bölgede yaratacağı tehlikeden ötürü karşı çıkıyor.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamasında "Silah ambargosunun kaldırılmasına karşı çıkıyoruz. Bizler, silahların yanlış kişilerin, cihatçıların ve teröristlerin eline geçmesine engel olmalıyız" dedi.
Haziran ayına kadar AB ülkelerinin, silah ambargosunun kaldırılıp kaldırılmayacağı kararına varması gerekiyor. Kararda herhangi bir değişiklik için 27 ülkenin onayı gerekiyor.
AB ülkelerinin ortak karar alamaması halinde Haziran ayında, Suriye'ye karşı alınan mal varlığının dondurulması ve yetkililerin yurt dışına çıkma yasağı sona ermiş olacak.