İsrail basınından Busayne Şaban’ın açıklamasına bakış

img
İsrail basınından Busayne Şaban’ın açıklamasına bakış YDH

İsrail’de yayımlanan Yediot Ahronot gazetesi, Suriye Cumhurbaşkanlığı Siyasi Danışmanı Buseyne Şaban’ın el-Meyadin TV’ye yaptığı açıklamalarına geniş yer ayırdı.




YDH- İsrail gazetesi Buseyne Şaban’ın açıklamalarıyla ilgili şunları yazdı.

Esed’in Baş Danışmanı Kuneytra’daki çarpışmaların seçkin birlikleri içerdiğini ve İsrail’in Suriye’de yaşanan krizden en kazançlı çıkan taraf olduğunu iddia ediyor. Röportajda ‘silahlanmış çeteler’ olarak adlandırdığı isyancılarla İsrail’in işbirliği yaptığını ileri sürüyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in siyaset ve medya baş danışmanı Buseyne Şaban, Hizbullah’a bağlı el-Meyadin kanalına verdiği bir röportajda Kuneytra’daki savaş sırasında İsrail’e nakledilen yaralıların, ‘silahlanmış çeteler’ olarak adlandırdığı isyancılar değil, İsrail askerleri olduklarını iddia etti.

“Tıbbi tedavi için İsrail’e nakledilen yaralıların silahlı çetelerden olduğunu duyuyoruz; fakat Mista’arvim’den olabilecekleri de aklımıza geliyor – Mista’arvim: Arap kılığına girmiş görevlilerden oluşan, sınır devriyesi seçkin anti-terör birimi.

 “Silahlı çete üyelerinden olmadıklarına, İsrail’den olduklarına dair belirtiler var” diye devam etti.

Şaban, İsrail’in ve isyancıların ortak bir hedef paylaştıklarını ve İsrail’in Suriye’de yaşanan krizden en kazançlı çıkan taraf olduğunu, çıkarlarını isyancıların başarısının ötesini de kapsayacak şekilde geniş tuttuğunu iddia etti. 

“İsrail’in ve isyancıların kesin hedefler paylaştıklarına şüphe yok, en azından İsrail’in çıkarları doğrultusunda, bu eylemleri yöneten ve düzenleyen taraf olduğunu söylemeye gerek bile yok.” diyerek suçlamada bulundu.

Baş Danışman, Golan’daki İsrail sınırından uzakta yer almayan savaşları da yorumladı.

“Kuneytra kapısındaki saldırı Suriye’ye karşı organize edilmiş bir saldırının parçası. Silahlı isyanlardan en çok faydalananın da, onlara yardım yapanın da İsrail olduğu konusunda şüphe yok.

Buseyne Şaban, İsrail’in, Avusturya ve Filipin’in barış güçlerini Golan’daki UNDOF’tan geri çekmelerinden faydalanmasının mümkün olup olmadığı sorusuna ilişkin verdiği cevapta şöyle dedi: “UNDOF’un çekilmesinden İsrail nasıl fayda sağlayabilir bilmiyorum, sınıra daha yakın bir yeri işgal etmek istemedikçe bundan oldukça şüpheliyim.”

“Eminim ki İsrail Avusturya’nın (asker çekme) kararına çok şaşırdı ve medyadan okuduğum kadarıyla bundan oldukça hoşnutsuz görünüyor.”

Barış güçlerinin geri çekilmesine ilişkin, Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili şöyle dedi: “Şam Avusturya hükümetinin barış güçlerini Golan’dan çekmesi kararından dolayı üzgün.” Bununla birlikte Avusturya’ya yaptıkları için teşekkür etti.

Aynı kaynağa göre, “Şam, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in UNDOF’daki Avusturya güçleri yerine Rus güçleri gönderme teklifini sıcak karşıladı.”

Şaban, ayrıca; Hizbullah bağlantılı el-Menar TV, Suriye Kuseyr'de üzerinde İbranice yazılar bulunan silahlar bulunduğunu rapor ettikten bir gün sonra Suriye'nin bu kentindeki çarpışmada İsrail'in varlığına işaret etti, kent, Beşşar Esed güçleri ve Hizbullah savaşçıları tarafından son günlerde tekrar ele geçirilmişti.

Suriye Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı “Kuseyr’deki bu suça yardım eden ve eğitim veren isyancılar çok çeşitli milletlerden insanlar.” dedi.

Dahası, geçmişte kendisine yönetimi terk etmesi için yönlendirme teşebbüsünde bulunduklarını, ama kendisinin sadık kalmaya karar verdiğini söyledi.

AFP, geçen cumartesi günü resmi Suriye devlet televizyonu Esed’in ordusunun Humus yakınlarında yer alan savaş mağduru Kuseyr kasabasındaki son isyancı kalesini ele geçirdiklerini nakletti.

Bu arada Lübnan’daki bir internet sitesisi 40 kişinin savaş sırasında yaralandığını bildirdi.

Çeviren: Şeyma Dursunoğlu



Makaleler

Güncel