Shapiro’dan ABD’ye Katar ve Suud tavsiyeleri

img
Shapiro’dan ABD’ye Katar ve Suud tavsiyeleri YDH

ABD Dışişleri Bakanı eski danışmanı Jeremy Shapiro, Katar’ın bölgesel rolünün sınırlandırılması gerektiğini yazdı.




YDH-Jeremy Shapiro, Foreign Policy’de yazdığı yazısında Amerikan yönetimine Suudilere destek vererek Türkiye ve Katar’ın Suriye’deki rolünü sınırlandırmalarını tavsiye etti.

Shapiro, yazısında “Katar Amerika’nın ne dostu ne de düşmanıdır; ama Mısır, Suriye, Libya ve Irak’ta aşırı İslamcı grupları büyük servetlerle destekleyerek Amerika’nın projelerini bozuyordu” dedi.

Katar’daki emir değişikliğiyle ve Şeyh Temim bin Hamad’ın emir olması ile durumun değişeceği yönünde bir umut oluştuğunu belirten Jeremy Shapiro, “ancak Şeyh Temim de babasının politikalarını izleyince bu umut da ortadan kalktı; çünkü Suriye’deki aşırı grupların desteklenmesi yönündeki babasının politikasının teorisyeni bizatihi Şeyh Temim’in kendisiydi” diye yazdı.

Shapiro, Katar’ın rolünün dizginlenmesi için Amerikalı yetkililere şu önerilerde bulundu:

Öncelikle Katar’ın Suriye’deki rolü sınırlandırılmalı ve Türkiye’ye baskı uygulanarak muhaliflere silah sevkiyatı engellenmelidir. Çünkü Esed devrilse bile Doha’nın Suriye’ye müdahaleleri, Suriye içerisinde İslamcılarla laikler, Kürtlerle Araplar arasında yeni iç savaşların yaşanmasına neden olacak ve Suriye parçalanma uçurumuna sürüklenecektir.

İkinci olarak Washington, Suudi Arabistan’ın Suriye’deki daha mutedil grupları destekleyen rolünü destekleyerek Katar’ın rolünü azaltabilir. Böylece Suudi mali yardımları Katar’ın mali yardımlarının yerini alabilir.

Shapiro yazısında el-Cezire’nin Suudi muhaliflerin görüşlerini açıkladığı bir tribün haline dönüştüğünü hatırlatarak ABD yönetimine, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki çekişmeden yararlanmasını önerdi ve Suudi Arabistan’ın, Katarlı muhalifleri davet etmesi ve el-Arabiya kanalı aracılığıyla onlara görüşlerini açıklaması için imkan vermesi yönünde teşvik edilmesini tavsiye etti.

Dördüncü adım olarak ABD üniversitelerindeki yönetime muhalif olan Katarlı uzmanların davet edilip konuşturulmasını ve böylece Katar emirliğindeki iç ihtilafların derinleştirilmesini öneren Jeremy Shapiro, diğer bir adım olarak Washington’un 2022 dünya kupası öncesinde Katar’ın kendi içindeki yabancı işçilere nasıl insanlık dışı davrandığını ifşa ederek Katar rejiminin gerçek yüzünü dünyaya gösterebileceğini yazdı.