Hizbullah, İsrail istihbarat üssünü vurdu

img
Hizbullah, İsrail istihbarat üssünü vurdu YDH

Hizbullah, İsrail rejiminin istihbarat ve askeri karargahlarını yoğun roket ateşiyle hedef aldı.




YDH- Hizbullah Askeri Medyası’nın yaptığı açıklamaya göre, Hizbullah yaptığı açıklamada, kuzey bölgesindeki suikastlardan sorumlu ana istihbarat karargahı Mişar üssünü Katyuşa roketleriyle vurduğunu duyurdu.

İslami Direniş ayrıca, iki ayrı operasyonda Ayn Zeytim üssündeki Kuzey Kolordusu karargahına ve Meron üssündeki hava kontrol ve hava operasyonları yönetim birimine Katyuşa roketleri fırlattı.

Direniş, bu operasyonların Gazze'deki kararlı Filistin halkıyla dayanışma içinde, onların direnişini desteklemek ve işgalcilerin güneydeki köylere ve sivil evlere yönelik saldırılarına karşılık vermek amacıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.

Direniş medyası Lübnan'dan Yukarı Celile'ye doğru yoğun roket ateşi açıldığını bildirdi.

İsrail medyası, Hizbullah'ın son bombardımanda 200’den fazla roket attığını ve başta işgal altındaki Safed olmak üzere 20’den fazla yerleşim yerinde sirenlerin çaldığını belirtti.

İsrail basınında bugün yer alan haberlere göre, Lübnan sınırındaki Yukarı el-Celil bölgesinde bulunan İsrail Metulla yerleşim birimindeki yaklaşık 50 konut, Lübnan'dan fırlatılan ağır roketler nedeniyle gece boyunca hasar gördü.

İsrail gazetesi Israel Hayom, 8 Ekim'den bu yana yaklaşık 300 konutun hasar gördüğünü ve bunların yerleşim birimindeki konutların yarısını oluşturduğunu vurguladı.

Gazeteye konuşan bir yerleşimci “Metulla'da hiç böyle bir hasar görmemiştim” dedi.

Metulla yerel konseyi başkanı David Azoulai ise altı ila yedi Burkan roketinin yerleşime düştüğünü belirtti.

“Kitlesel bir yıkım var. Savaşın başından bu yana böyle bir şey görmedim” dedi.

Saldırıları yorumlayan Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz) partisi lideri ve Knesset üyesi Avigdor Lieberman, Hizbullah'ın bombardımanı nedeniyle “kuzeyin baş tacı” Metulla'nın yok olduğunu belirtti.

İsrail Kanal 14, yaklaşık sekiz Burkan roketinin “Metulla'da elektrik ve iletişim kablolarını etkileyerek önemli ve geniş çaplı hasara” yol açtığını bildirdi.

Kuzeydeki bir Yedioth Ahronoth muhabiri, Metulla yerleşiminin şu anda “Alta” senaryosunda olduğunu, yerleşime düşen ağır roketler nedeniyle elektrik ve iletişimin olmadığını belirtti.

İsrail “Kan” kanalının askeri muhabiri Itay Blumental, yerleşim yerindeki yıkımı gösteren fotoğrafları X'te paylaşarak “Dün gece Hizbullah'ın ağır roketlerinin doğrudan isabet ettiği Metulla'dan inanılmaz görüntüler” dedi.

İsrailli bir medya platformu da İsrail ordusunun kuzey yerleşimlerinde tam bir “medya karartması” ilan ettiğine ve kimsenin yerleşime girmesini ya da çekim yapmasını engellediğine dikkat çekti.

Bu arada, İsrail “Walla” internet sitesinin askeri muhabiri Amir Bohbot, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın İsrail'in Lübnan'a yönelik çağrı cihazı saldırısının ardından yaptığı konuşmayı yorumladı. Bohbot, “Nasrallah Lübnan'ın misilleme yapacağı uyarısında bulundu ve İsrail'in kırmızı çizgileri aştığını ve bunun sonuçları olacağını söyledi” dedi.

Bohbot, İsrail ordusunun 98. Tümeninin Gazze'den Lübnan'ın kuzey sınırına kaydırıldığını belirterek, İç Cephe Komutanlığı'nın “İsrail” genelindeki çeşitli bölgeleri kurtarma ve yardım güçleriyle takviye etmeye başladığını sözlerine ekledi.

Bununla birlikte, kuzeydeki yerleşimcilerin evlerine güvenli bir şekilde dönmelerini desteklemek için İsrailli yetkililer tarafından etkili önlemler alınmadığını öne sürdü ve durumu “daha çok oyalama ve her türlü kriz yaratma” olarak tanımladı ve gecikmeyi “savaşta ilerleme olmamasına” bağladı.

“Tahliye edilen kuzeyli yerleşimciler bugün yakın zamanda evlerine dönemeyeceklerini bir kez daha hatırladılar” diyen Bohbot, bir tanksavar füzesi ve bir insansız hava aracıyla iki kişinin öldürüldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını vurguladı.

Başka bir yerde de Kuzey Komutanlığı şefi Tümgeneral Ori Gordin ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye “halka gerçeği söyleme” çağrısında bulundu.

İsrail genelinde alarm seviyesi “D” seviyesine yükseltilirken, İsrail medyası “İç Cephe”nin kuzeyde yaşayanlara sığınakların yakınında kalmaları yönündeki talimatlarının yürürlükte olduğunu vurguladı.

İsrail medyası, bir roketin düşmesi nedeniyle “Ayelet Haşahar” bölgesindeki otoyolun kuzeye giden trafiğe kapatıldığını ve “Roş Pina”daki bir binanın tam isabetle vurulduğunu bildirdi.

İşgal altındaki Batı Celile'de bulunan Şlomi yerleşim konseyi başkanının da yerleşimcilere sığınaklarda kalmaları yönünde talimat verdi belirtildi.

Hizbullah ayrıca, bugün işgal güçlerinin kışla ve karargahlarını hedef alan operasyonlar gerçekleştirdi. İsrail'in Beria bölgesindeki Kuzey Komutanlığı'nın ana hava savunma füze üssünü Katyuşa roketleriyle bombaladı.

Bunların yanı sıra Yoav kışlasındaki füze ve topçu taburu karargahına ve İsrail'in Kila'a mevkiindeki hava ve füze savunma karargahına Katyuşa roketleri fırlattı.

Direniş ayrıca, Lübnan-Filistin sınırına yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan ve bu savaşta ilk kez bombalanan İsrail Alaika üssünde 36. Tümen'e bağlı 188. Zırhlı Tugay'ın karargahını Katyuşa roketleriyle hedef aldı.

Direniş, iki ayrı operasyonda 210. Golan Tümeni'nin Nafah'taki karargahının ve 91. Tümen'in Ayelet Haşahar'daki yeni karargahının Katyuşa roketleriyle hedef alındığını duyurdu.