ABD ve Rusya’nın Suriye anlaşmasının ana başlıkları

img
ABD ve Rusya’nın Suriye anlaşmasının ana başlıkları YDH

Amerika ve Rusya’nın 2. Cenevre’de Suriye sorununun çözümü konusunda anlaşmaya vardığını belirten bölge basını, planın ana başlıklarını açıkladı.




YDH-El Menar, Paris’ten elde edilen bilgilere dayandırdığı haberinde ABD’nin Rusya ile Suriye sorununun çözümü konusunda anlaşmaya vardığını, Fransa’nın da diplomatik alanda bu doğrultuda adımlar attığını bildirdi.

El-Menar’a bilgi veren Fransız diplomatik kaynaklar, Fransa Cumhurbaşkanı’nın New York’ta İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmesinin de Amerika’nın talebi ile bu çerçevede gerçekleştiğini söyledi.

El Menar’a açıklamada bulunan Fransız radyosundan bir Ortadoğu uzmanı, ABD ve Rusya’nın Suriye sorununun çözümü konusunda bir plan taslağı üzerinde anlaşmaya vardığını belirterek bir Fransız yetkiliden naklen taslakta şu ana başlıkların yer aldığını söyledi.

1- Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in durumu: Görevde kalması, çekilmesi ya da bir sonraki seçimlere katılması konusu 2. Cenevre Konferansı’nın gündeminde olmayacak.

2- Ordu ve güvenlik güçleri, Suriye’de huzuru sağlayacak asli organdır. Suriyeli muhaliflerin ileride hükümete veya orduya katılması konusu da anlaşma kapsamındadır.

3- Uluslar arası denetime açık ve şeffaf bir şekilde yapılacak seçimlere Beşşar Esed’in de aday olması mümkündür.

Haberde, ABD ve Rus tarafının Suriye cumhurbaşkanının yetkileri konusunda yoğunlaştığı belirtilerek Suriyeli muhaliflerle onları destekleyen çevrelerin cumhurbaşkanın yetkilerinin başbakana devredilmesi görüşünü savunduklarına dikkat çekildi ve bu konuda bir anlaşmaya varılması durumunda 2. Cenevre konferansı sonrası muhaliflerle mevcut yönetimin bir hükümet kurabileceği bildirildi.

Habere göre Suriye yönetiminin şiddetle karşı çıktığı bu madde konusunda İran da zorluk çıkarıyor.

Uluslar arası İnsan Hakları Gözlemcisi adlı örgütün Suriye’deki muhalif grupların işlediği cinayetlere ilişkin son yayımladığı rapora da değinen kaynaklar, raporun yayımlanmadan önce Batılı ülkelere sunulduğunu ve raporda siyasi kanatta yer alan çok sayıda muhalif liderin de bu cinayetleri teşvik ettiğinin görüldüğünü söyledi.

Cinayetleri teşvik eden muhalif liderler arasında Mişel Kilo, Burhan Galyun, George Sabra, Luay Mikdad, Ahmed Carba, Faruk Tayfur ve Yasin el-Hac Salih’in isimlerinin yer aldığını belirten Fransız kaynaklar, başta ABD olmak üzere Batılıların baskısı sebebiyle bu isimlerin rapordan çıkarıldığını söyledi.

Fransız kaynaklar, Amerikalıların Suriyeli muhaliflere 2. Cenevre konferansına katılmaları yönünde baskı uygulamak için bu raporu kullanabileceğini belirtmekle birlikte “ancak bunun bir baskı unsuru olarak kullanılması muhalifleri birbirine düşürebilir” dedi.