Erdoğan’dan Maliki’ye davet

img
Erdoğan’dan Maliki’ye davet YDH

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi Türkiye’ye davet ettiği açıklandı.




YDH- France 24’ün haberine göre Ankara ve Bağdat arasındaki soğuk ilişkilere rağmen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye krizinin ardından Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi Türkiye’ye davet etti.

Irak Başbakanlığından yapılan açıklamada TBMM Dış Politika Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır’ın görüştüğü Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davet mesajını ilettiği belirtildi.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin daveti kabul edip etmediğine dair bir açıklama yapılmazken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Maliki’nin Türkiye ziyareti için ön adım olarak çok yakında Bağdat’a gideceği açıklandı.

Irak yargısının Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında yargı süreci başlatması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan doğrudan Irak yönetimini suçlamış, Irak yönetimi de Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını Irak’ın iç işlerine müdahale olarak niteleyip tepki göstermişti.

Türkiye’nin Irak yargısının Interpol aracılığıyla hakkında tutuklama kararı çıkardığı Tarık Haşimi’yi desteklemeyi sürdürmesi gerilimi tırmandırırken, Türkiye’nin Irak merkezi hükümetini devre dışı bırakarak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ikili ticari ilişkiler başlatması da Ankara-Bağdat ilişkilerinde soğuk rüzgarlar esmesine neden olmuştu.

Türkiye’yi tek taraflı ekonomik ilişkiler kurarak Kürdistan Bölgesi’ne bağımsız devlet gibi davranmak ve Irak’ın toprak bütünlüğünü tehdit etmekle suçlayan Maliki yönetimi ile Erdoğan hükümeti, Suriye politikaları sebebiyle de ters düştü.

Bağdat, Suriye sorununun siyasi yollarla çözümünü savunurken; Ankara, “ılımlı” diye nitelediği silahlı grupları desteklemeyi sürdürüyor.



Makaleler

Güncel