'Ek asker' talebine destek yok

img
'Ek asker' talebine destek yok YDH

BBC-NATO komutanlarının Afganistan'a asker takviyesi talebine hiçbir üye ülke somut




BBC-NATO komutanlarının Afganistan'a asker takviyesi talebine hiçbir üye ülke somut yanıt vermedi. Ama yetkililer bazı ülkelerin gönüllü olabileceğine dair işaretler olduğunu söylüyorlar.

 

NATO içinde Afganistan işinin umulandan çok daha zorlu çıkması derin kaygılara yol açıyor. Taleban'ın bu kadar büyük bir direniş göstereceği tahmin edilmiyordu.

 

Bu nedenle NATO komutanları bu ülkedeki NATO güçlerini, asker sayısı ve donanım bakımından gerekli düzeye getirme konusunda çağrılar yapmış en az 2,500 asker daha gerektiğini bildirmişlerdi.

 

Bu mesaj Brüksel'de yapılan iki NATO toplantısında, hem 26 üye ülkenin büyükelçileri hem de askeri yetkilileri düzeyinde yapılan toplantılarda kuvvetle dile getirildi.

 

Ama toplantılarda NATO üyeleri, Afganistan'a ek asker gönderme konusunda hiçbir resmî yükümlülük altına girmediler.

 

Buna karşılık NATO yetkilileri bazı ülkelerin ikna edilebileceğine dair iyimser görünüyorlar. Bu iyimserliğin somut sonuç getirip getirmeyeceği yetkililere göre iki hafta içinde belli olacak.

 

ABD'nin uyarıları

 

Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice NATO toplantıları öncesinde Kanada'da yaptığı konuşmada, eğer Batı Afganistan'daki güvenlik ve demokrasinin tesisi çabalara destek vermezse bölgenin yeniden dünyanın başına bela olacağını söyledi.

 

Kanada; İngiltere, ABD ve Hollanda'yla birlikte ülkenin yoğun çatışmalara sahne olan güneyinde asker bulunduran birkaç ülkeden biri.

 

Gücün büyük bölümünü İngiliz ve Kanadalı askerler oluşturuyor.

 

Amerikalılar hava desteği sağlıyor ayrıca komando birlikleriyle özel operasyonlar yapıyorlar.

 

Avustralya ve Estonya'nın da bölgede küçük birlikleri var.

 

Rice bu açıklamaları yaparken, BM Güvenlik Konseyi de Afganistan'da görev yapan NATO komutasındaki gücün görev süresini uzattı.

 

Afganistan'da halen NATO bünyesinde yaklaşık 20 bin asker bulunuyor. Bunların yarısı güneyde görev yapıyor.

 

İsteksiz üyeler

 

Afganistan'ın nispeten sakin olan kuzeyinde ve başkent Kabil'de yaklaşık bin asker bulunduran Türkiye, askerlerinin güneye kaydırılması taleplerine direniyor.

 

Yine kuzeyde 2,900 asker bulunduran Almanya ve 1,800 asker gönderen İtalya da askerlerinin görev tanımının değiştirilmesine karşı çıkıyor.

 

Almanya hükümeti Afganistan'daki askerlerinin görev süresini bugün bir yıl daha uzattı ama asker sayısı hala 3 bin ile sınırlı. Dolayısıyla artırılması konusunda bir adım atılmadı.

 

Alman askerleri ülkenin kuzeyinde Mezar-ı Şerif bölgesinde konuşlandırılmış durumda. Alman birlikler çoğunlukla ülkenin yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalar yapıyor ama son zamanlarda sık sık saldırıya uğramaya başladılar.

 

İtalya da isteksiz. Başbakan Romano Prodi NATO müttefiklerine Afganistan'a gönderebilecekleri azami gücü gönderdiklerini ve bunun bile kendilerini zorladığını açıkça söyledi.

 

İtalya Lübnan'a gönderilen uluslararası güçte önemli rol aldı ama Irak ve Afganistan İtalyan kamuoyu nezdinde pek popüler cepheler değil. İtalya Irak'taki üç bin askerini aşamalı olarak bu yılın sonuna kadar çekiyor.



Makaleler

Güncel