İsrail ordusundaki karmaşa sürüyor

img
İsrail ordusundaki karmaşa sürüyor YDH

SAAF-Haber ajansları, Lübnan savaşında yaşanan başarısızlığın ardından İsrail ordusunda büyük




SAAF-Haber ajansları, Lübnan savaşında yaşanan başarısızlığın ardından İsrail ordusunda büyük bir karmaşa yaşandığını belirtiyor.

 

Fransız Haber Ajansı, “Lübnan savaşındaki başarısızlığın ardından İsrail ordusunda karmaşa” başlığıyla duyurduğu haberinde “komutanlardan biri istifa etti, generallerden birine kınama cezası verildi, Genelkurmay Başkanı ise eleştiri bombardımanına tutuluyor: İsrail ordusu Lübnan başarısızlığını aşmaya çalışırken, karmaşaya gömülmüş durumda” ifadelerine yer verdi.

 

Hizbullah’a karşı yürütülen 34 günlük savaşın üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen, öngörülen hedeflerde yaşanan başarısızlık sebebiyle siyasi ve askeri yetkililere yöneltilen eleştiriler devam ediyor diyen Fransız Haber Ajansı, savaştaki kuzey birliklerinin komutanının istifa etmesinden iki gün sonra Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, Zırhlı Tugay Komutanına, üstlerini eleştirmesinden dolayı uyarı cezası verdiğini belirtti.

 

17. Zırhlı Tugay Komutanı Albay Amon Eşel, birliklerin Hizbullah’la savaşmaya hazır olmadığını ve komutanı olan General Gal Hersh’in bütün bunlardan habersiz olduğunu belirtmişti.

 

Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, ast, üst zincirine dikkat etmediği gerekçesiyle Albay Eşel’e iki yıl terfi durdurma cezası verdi.

 

Bütün bu olanların Kuzey Birlikleri Komutanı Udi Adam’ın istifasından iki gün sonra yaşanmasını “İsrail ordusunda yaşanan karmaşanın bir göstergesi” olarak yorumlayan Fransız Haber Ajansı, İsrail’in 162 askerini kaybetmesine rağmen Hizbullah’ın ortadan kaldırılması ve füze kapasitesinin yok edilmesi şeklinde öngördüğü hedefleri gerçekleştiremediğini ifade etti.

 

Uluslar arası toplumun 1200 Lübnanlı sivili öldürmesinden dolayı İsrail ordusuna sert eleştiriler yönelttiğini belirten AFP, Udi Adam’ın ordudan istifa etmesinin, İsrail halkının Başbakan Olmert ile Savunma Bakanı Peretz’in istifa etmesini istemesini durduramadığını belirtti.

 

İsrail eski Genelkurmay Başkanı Moşe Yalon, İsrailli yetkililerin istifa etmesi gerektiğini belirterek, Lübnan savaşının başından sonuna dek yanlış değerlendirildiğini ve yanlış yönetildiğini ifade etti.

 

Basına verdiği bir demeçte başbakan Ehud Olmert’in istifasıyla ilgili bir soruyu cevaplayan Yalon, “Savaşın başlaması, bir faciaydı. Kendisi bu meseleden doğrudan sorumludur. Savaşın yönetimi ayrı bir başarısızlıktır. Bunun sorumlusu da yine kendisidir” dedi.

 

“Kendisinin doğrudan yer aldığı son operasyon, tam bir yanlıştı. Kendisi bu konuda uyarıldı; ama o, bu uyarılara aldırış etmedi. Dolayısıyla istifa etmelidir” diyen Yalon, Genelkurmay Başkanı Halutz’u da eleştirerek “Halutz da savaştaki birliklerin karmaşaya düşmesine sebep olan bazı belirsizlikler yarattı. Bu, güvenin yitirilmesine ve hercümerç yaşanmasına sebep oldu. O, Kuzey Birlikleri Komutanını desteklemedi, yüzeysel ve aceleci bir yönetim sergiledi” diye konuştu.

 

İsrail Bakanlar kurulunun Pazar günü yapacağı toplantıda emekli yargıç Eliyahu Vinugard başkanlığında beş kişilik bir komisyonun faaliyetini başlatması bekleniyor. Beş kişilik komisyonun kabine ve ordunun savaş sırasındaki tutumunu inceleyeceği belirtiliyor.

 

Yetkileri sınırlı olan bu komisyonun, tanık çağırmak ve soruşturma başlatmak gibi yetkilere sahip olan devlet soruşturması komisyonundan farklı olduğu ifade ediliyor.

 

Geçtiğimiz hafta Tel-Aviv’de gösteri düzenleyen 30 bin kişi, savaşta yaşanan başarısızlığın soruşturulması için devlet soruşturması başlatılmasını istemişti.

 



Makaleler

Güncel