BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura, Suriye krizinin çözümü konusunda ortak duyarlılıklara zemin oluşturmak için hazırladığı 12 maddelik belgeyi Suriye hükümeti ve muhalefet temsilcilerine sundu.
YDH- BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura’nın Cenevre-4 müzakerelerinde taraflara sunduğu 12 maddelik belgede şunlar yer alıyor:
1- Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına ve bölgesel hayatına saygı gösterilmesi; toprak bütünlüğünün ve farklı etnik yapılara mensup toplumsal bütünlüğünün korunması.
2- Suriye’nin ulusal egemenliğinin desteklenmesi, onun iç işlerine karışılmaması, uluslararası toplumun, BM sözleşmeleri çerçevesinde rol oynaması, Suriye topraklarının hiçbir parçasının birtakım tavizler karşılığında kaybedilmemesi ve Suriye halkının işgal altındaki Golan’ı yasal yollardan geri almaya bağlı olduğu.
3- Suriye halkı, ülkesinin geleceğini demokratik yollarla seçim sandıkları aracılığıyla tek başına belirlemelidir. Siyasi, ekonomik ve toplumsal rejimini seçme hakkına hiçbir baskı ya da dış müdahale olmaksızın sahip olmalıdır.
4- Suriye; demokratik, taifeci olmayan, vatandaşlık haklarının korunduğu siyasi çoğulculuğa sahip bir devlet olmalıdır. Hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, bağımsız yargı, ulusal bütünlüğün desteklenmesi, Suriye toplumunun kültürel çeşitliliğinin tanınması, kamu özgürlüklerinin desteklenmesi; yolsuzluk, rüşvet ve kötü yönetimle mücadele için yapıcı tedbirlerin alınması gereklidir.
5- Hükümet, ulusal bütünlüğe, çeşitli il ve bölgelerdeki yerel ve özerk devlet kurumlarına yetki vermeye bağlıdır.
6- Hükümetin ve yerel kurumların çalışmalarının gerektiğinde reformlar yaparak iyileştirilmesi ve kadın erkek eşitliği temelinde Suriye’nin tüm bölgelerindeki tüm taifeler için kamu hizmetlerine bağlılık çerçevesinde sürdürülmesi.
7- Güçlü ve bütüncül bir silahlı kuvvetlerin özellikle ulusal sınırlarda dış tehditlere karşı anaysa çerçevesinde desteklenmesi ve anayasaya uygun olarak ulusal güvenliğin korunması için bir güvenlik ve istihbarat sistemi üzerine odaklanılması.
8- Her tür terörizmin mutlak bir şekilde reddedilmesi.
9- İnsan haklarına ve özgürlüklere saygı gösterilmesi, özellikle kriz dönemlerinde onları güçlendirici mekanizmalar oluşturulması, haklarda ve fırsatlarda ayrımcılık yapılmaması, eşitliğe riayet edilmesi, kültür, dil, cinsiyet ve kimlik konusunda hiçbir ayrım yapılmaksızın herkesin eşitlik ilkesine dayalı olarak siyasi haklardan yararlanması gerekir. Bunlar yapıcı bir şekilde devlet kurumlarına ve karar verici noktalara katılmalı ve toplamda en az yüzde 30’luk bir katılıma sahip olmalıdır.
10- Suriye ulusal kimliğinin, ülkenin tarihinin ulusal kültürel mirasın tüm çeşitliliği ile korunması ve hangi din veya mezhepten olursa olsun tüm toplumsal kesimler arasında barış sağlanması.
11- Zayıfların, yoksulların ve mültecilerin desteklenmesi ve onların kendi bölgelerine dönüş hakkına sahip olması.
12- Gelecek nesiller için ulusal mirasın ve çevre sağlığının korunması.