G-7 ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya’ya yaptırımların genişletilmesini onaylamadı.
YDH- Londra’da yayımlanan el-Kudsu’l Arabi gazetesinin haberine göre toplantıya ev sahipliği yapan İtalya’nın Dışişleri Bakanı Angelino Alfano toplantıda 20 konunun ele alındığını belirtti ve katılımcıların görüşlerinin birbirine yakın olmasının çok önemli bir başarı olduğunu söyledi.
Angelino Alfano, G-7’nin Suriye krizinin askeri bir çözüm yolunun olmadığına inandığını ve Rusya’nın Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’i desteklemekten vazgeçmesini istediğini belirtti; ancak “Biz Rusya’yı baskı altına almak ve yalnızlaştırmak istemiyoruz” dedi.
Toplantıda Rusya’nın dışlanmaması ve Suriye’deki siyasi geçiş sürecine katılması gerektiğinin vurgulandığını belirten Alfano, Rusya’ya ek yaptırımlar uygulanmasına ilişkin olarak ise “G-7 buna karar verme mercii değildir” dedi.
Gelecek ay İtalya'da yapılacak olan G7 Zirvesi öncesinde ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Kanada, Japonya ve İtalya'dan oluşan üye ülkelerin dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Lucca kentinde toplanmıştı. Toplantıya Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın dışişleri bakanları da davetli olarak katıldı.
İtalya Dışişleri bakanı Angelino Alfano, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esed'in Suriye’nin geleceğinde rol alıp alamayacağına dair tartışmalara da değinerek bu konuya “bir günde karar veremeyeceklerini” söyledi ve "Bu, daha geniş bir tartışmanın parçasıdır. Biz İtalya olarak hep, Esad'ın geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğinden yana olduk" dedi.
Moskova ve Tahran olmadan Suriye’de çözüm olmaz
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de yaptığı açıklamada “belki bu cümle herkesin hoşuna gitmeyebilir; ancak Moskova ve Tahran olmadan Suriye krizinde hiçbir çözüm sağlanamayacaktır. Bu süreçte onların görüşünü almamak bir seçenek değildir” dedi.
Suriye’deki savaşın altıncı yılını doldurduğunu belirten Gabriel, “Rex Tillerson, Suriye’de siyasi çözümü destekleme taahhüdünde bulundu ve askeri olmayan yollar peşinde olduğunu söyledi. Rusya da artık Beşşar Esed’i bir tarafa bırakmalıdır. Rusya, katliamlar yapan bir rejimi sürekli olarak destekleyemez” dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ise yaptığı açıklamada “G-7 dışişleri bakanları Beşşar Esed iktidarda oldukça Suriye krizinin çözülmesinin mümkün olmadığı konusunda görüş birliği içerisindedir” diye konuştu.
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Suriye’ye verdiği destekten dolayı Rusya'ya yaptırımların genişletilmesi görüşünü savunurken İtalya ve Almanya'nın İngiltere’nin bu önerisine karşı çıktığı bildirildi.