İsrail lobisi Demokratlara yöneldi

img
İsrail lobisi Demokratlara yöneldi YDH

ABD’de yapılan bir kamuoyu araştırmasının sonuçları, ülkedeki İsrail lobisinin ABD dış




YDH- ABD’de yapılan bir kamuoyu araştırmasının sonuçları, ülkedeki İsrail lobisinin ABD dış politikasını belirlemedeki etkisini ortaya koyuyor.

Washington Post gazetesinde yayınlanan anket sonuçlarına göre ABD halkının yüzde 39’u ABD’deki İsrail lobisinin George Bush hükümetini Irak’a saldırıya zorladığını, şimdi de aynı lobinin ABD ordusunu İran’a karşı saldırmaya zorladığına inanıyor.

 Washington Post gazetesi, Demokrat parti adaylarının senato seçimlerindeki masraflarının yüzde 60’ını İsrail lobilerinin karşıladığını yazarken, ABD Ulusal Çıkarları Komitesi Başkanı Jane Brad ise, el-Alem televizyonuna verdiği demecinde ABD’deki seçim propagandalarına harcanan paranın yüzde 30’unun İsrail yanlısı lobiler tarafından karşılandığını ve bu rakamın bir buçuk milyar dolara tekabül ettiğini belirtti.

 Mehr haber ajansı ise ABD’de Siyonist Hıristiyanlar olarak adlandırılan kesimlerin başkanlık seçimlerinde George Bush’u, senato seçimlerinde ise Cumhuriyetçi muhafazakarları desteklerini belirterek bu kesimlerin Cumhuriyetçilerin eşcinsel evliliğe ve kürtaja karşı açık bir karşı tutum sergilememesinden dolayı desteklerini demokrat partiye yönelttiklerini ifade etti.

 Öte yandan Harvard Üniversitesi öğretim görevlilerinden Stephen M. Walt ile John J. Mearsheimer tarafından hazırlanan 81 sayfalık raporda ABD’deki İsrail yanlısı lobilerin ABD ulusal çıkarlarını göz ardı ederek ABD’nin Ortadoğu politikalarını İsrail çıkarları doğrultusunda yönlendirdikleri belirtildi.

 ABD’deki Yahudi lobilerinin Amerikan ulusal çıkarlarına zarar verdiğini belirten söz konusu akademisyenler, hazırladıkları raporda ABD’nin İsrail’le bu kadar yakın ilişkide olmaması durumunda Irak, İran ve Suriye konusunda bu kadar endişelenmesine gerek olmayacağını ifade ediyorlar.

 Stephen M. Walt ile John J. Mearsheimer tarafından hazırlanan 81 sayfalık rapor, ABD’deki en büyük İsrail yanlısı lobi kuruluşu olan AIPAC’ın sert tepkisiyle karşılaştı.