Lübnanlı askeri uzmanlardan emekli General Emin Hutayt, Dera’daki silahlı grupların üç sebeple tutumlarında ısrar etmeyerek neden anlaşmaya razı olduğunu söyledi.
YDH- Tasnim haber ajansına demeç veren Lübnanlı askeri uzmanlardan Emin Hutayt, Dera’da gelinen aşamanın yeni bir şey olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Dera el-Beled’de gelinen aşama yeni bir şey değil. Eylül ayı başında silahlı grupların ihlal ettiği çözüm anlaşmasının yeniden canlandırılmasıdır. Bu anlaşma şöyle canlandırıldı: Ruslar, silahlı gruplara çözüm anlaşmasını ihlal etmeleri ve anlaşma maddelerini uygulamamaları halinde Suriye ordusunun onara karşı yapacağı geniş çaplı operasyona engel olmayacaklarını bildirdiler.”
Silahlı grupların 2018’den beri hem sivillere hem de Suriye ordusuna karşı birçok cinayet işlediğini hatırlatan Emin Hutayt, “Bu durum Suriye ordusunu bu sorunu ya askeri yollarla ya da barışçı yollarla çözme konusunda kesin bir stratejik karar almaya mecbur etti. Suriye ordusu, askeri operasyon hazırlığına rağmen kan dökülmesini önlemek için sorunu barışçı yollarla çözmeyi tercih etti” dedi.
Silahlı grupların Suriye ordusuyla anlaşmayı kabul etmesinin sebeplerine de değinen Emin Hutayt şöyle dedi:
“Şu üç temel sebep silahlı grupları Suriye devletinin önerisini kabul etmeye mecbur bıraktı. Birinci sebep şuydu. Silahlı gruplar Rusya’nın onları korumayacağını fark ettiler. Şunu anladılar ki Rusya bir askeri operasyonda Suriye ordusunu engellemeyeceği gibi tam tersine Suriye ordusunun yanında yer alacak.
İkinci sebep sahadaki verilerdi. Sahadaki veriler onlara eğer bu çözüm anlaşmasını kabul etmezlerse Suriye ordusunun onlara karşı savaşa başvuracak yeterliliği olduğunu söylüyordu. Silahlı gruplar bu yüzden buna karşı koyamayacaklarını anladılar ve anlaşmaya geri dönmek için Suriye devletinin şartlarına teslim oldular.
Silahlı grupların Suriye ordusuna teslim olmasına sebep olan üçüncü sebep de şudur: Ürdün onlardan desteğini çekti, İsrail de bu defa onlar için hiçbir şey yapamadı. Türkiye bu gruplardan uzaktı ve Amerika da onları kabul edemezdi. Dolayısıyla bu silahlı gruplar artık 2018’de olduğu gibi bir dış desteğe sahip değildi. Suriye ordusu da güç ve kararlılık gösterince silahlı gruplar ateşkesi kabul etmek zorunda kaldı.”
Suriye devletinin Dera konusunda aldığı bu kararın çok önemli olduğunu belirten Emin Hutayt, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dera’daki silahlı gruplar 2018’deki gibi güçlü değiller. Güçlülerin teslim olduğu bir dönemde zayıf gruplar artık ne yapabilecek? Bu silahlı gruplar arasında bu anlaşmaya asla katılmayacaklarına dair sözler olsa da Dera’da yapılan anlaşmanın 12 maddesi Muhayyem’de, el-Belede yolunda ve muhaliflerin olduğu tüm bölgelerde uygulanacak.
Gerçek şu ki Dera’nın güneybatısındaki tahrik İsrail, Amerika ve Türkiye tarafından yapılıyor. Bunlar, Suriye ile işgal altındaki Golan bölgesi arasında bir tampon bölge oluşturmak istiyorlar. Bütün bunlar Suriye ordusunu İdlib ve Haseke konularıyla meşgul etmek için silahlı grupların da zihninde var. Ancak Suriye’nin bu kesin kararı, onların planını bozdu. Bunun sonuçları, önümüzdeki 2 ay içerisinde İdlib’de ve Suriye’nin doğusundaki askeri ve stratejik kazanımların gerçekleştirilmesi için bir kapı olacak.”