Halk Seferberlik Güçleri: Devlet kurumlarını korumaya hazırız

img
Halk Seferberlik Güçleri: Devlet kurumlarını korumaya hazırız YDH

Mukteda Sadr taraftarlarının dün Yüksek Yargı Konseyi binasında işgal eylemi yapmasına Halk Seferberlik Güçleri tepki gösterdi.




YDH- Mukteda Sadr taraftarlarının dün Yüksek Yargı Konseyi binası önünde çadırlar kurarak işgal eylemi başlatması, Irak’taki farklı kesimlerin tepkisine neden oldu.

Irak’ın IŞİD işgalinden kurtarılmasında belirleyici rol oynayan Halk Seferberlik Güçleri, Sadr grubunun siyasi grupları da aşarak doğrudan devletin yargı kurumlarını hedef almasına tepki gösterdi.

Halk Seferberlik Güçleri Sadr grubunun işgal eylemi üzerine yayımladığı bildiride “Aziz Irak’ımızda yaşanmakta olan acı verici ve tehlikeli gelişmeleri dikkatle ve yakından izliyoruz. Halk Seferberlik Güçleri, geçici hükümetten devletin anayasal kurumlarının korunması konusunda daha fazla ciddiyet ve sorumluluk göstermesini istiyor” denildi.

Halk Seferberlik Güçleri’nin bildirisinde “tüm anayasal kurumları örgütlü silahlı gruplara karşı korumaya hazır olduğunu” vurguladı.

Bildirinin sonunda ayrıca Halk Seferberlik Güçleri’nin başta Samerra’daki operasyon komutanlığı olmak üzere tüm birimlerine ve komutanlarına kendi görev tanımlarına bağlı kalmaları ve siyasi tartışmalara girmemeleri yönünde emir verdiği vurgulandı.

Daha önce meclisi basıp işgal eylemi başlatan Mukteda Sadr taraftarları dün de Yüksek Yargı Konseyi Binası’nın önünde çadırlar kurarak işgal eylemi başlatmıştı. Irak’ın en yüksek yargı kurumu olan Yüksek Yargı Konseyi de bu eylem üzerine tüm mahkemelerin çalışmalarını durdurduğunu açıklamıştı.

Sadr taraftarlarının eylemi, Mukteda Sadr’ın koalisyon ortaklarından Meclis Başkanı Muhammed Halbusi’den bile destek görmedi.

Meclis Başkanı Muhammed Halbusi, Sadr taraftarlarının eylemi üzerine yaptığı açıklamada “Anayasa ve yasalara uygun, devlet ve kurumlarını koruyan gösterileri destekliyoruz. Ancak husumetimiz, anlaşmazlığa düştüğümüzde hepimizin başvuracağımız yer olan yargıyla olmamalı." dedi.

Halbusi, Sadr taraftarlarının yargı önündeki eylemini eleştirdi ve “Ülkede, yasama ve yargı organı atıl durumda. Hükümet ise günlük işleri yürütme hükümeti. Hepimiz anayasaya başvurarak sorumluluk almalı ve gittikçe meşruiyetini kaybetmek üzere olan ülkeyi içinde bulunduğu krizden kurtarmalıyız. Aksi halde, uluslararası toplum Irak devletini ve buradaki siyaseti tanımama yoluna gidecek” dedi.

Diğer siyasi gruplardan gelen tepkilerin ardından Mukted Sadr eylemin başlamasından birkaç saat sonra taraftarlarına bina önünden çekilmelerini; ancak kurdukları çadırları kaldırmamalarını söylemişti.



Makaleler

Güncel