Hamas 7 Ekim’i nasıl organize etti?

img
Hamas 7 Ekim’i nasıl organize etti? YDH

Operasyon öncesi Gazze'den Mekke'ye gittiği sanılan Hamas komutanlarının, aslında eğitim için Lübnan ve Suriye'ye gönderildiği ortaya çıktı.




YDH- Fransız Le Figaro gazetesi, "Hamas'ın İsrail’e yönelik 7 Ekim saldırısını tam bir gizlilik içinde nasıl organize ettiğini" açıklamaya çalıştığı bir soruşturma yayınladı.

Soruşturmaya göre Gazze'deki Hamas liderleri, gizliliği korumak ve planlanan sürpriz saldırının açığa çıkmaması için operasyonu örgütün Gazze dışında yaşayan üst düzey üyelerinden bile gizleme kararı aldılar.

İsrail’i yanıltmak amacıyla Kassam taburlarındaki komutanların değiştirildiğini duyurdu. Resmi yayınlarda değiştirildiği iddia edilen komutanlar aslında görevlerine devam ettiler. Ayrıca Gazze'den Mekke'ye gittiği bildirilen savaşçılar, aslında eğitim için Lübnan ve Suriye'ye gönderiliyordu.

Araştırmalar, Hamas'ın Lübnan'daki temsilcisi Usame Hamdan'ın, saldırıyı ancak başladıktan sonra medyadan duyduğunu gösteriyor.

Bu rapora göre, üst düzey Hamas yetkilisi Salih el-Aruri, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah'ı saldırı başlamadan yalnızca yarım saat önce bilgilendirdi.

Le Figueroa soruşturmasında görüşülen kişilerden biri, Katar'da yaşayan üst düzey Hamas yetkilisi Halid Meşal. Meşal, Aksa Tufanı operasyonunun planlanmasının tamamen gizli tutulduğunu belirterek, “Sadece üç veya dört kişi tam gün ve saati biliyordu.” dedi.

Soruşturmaya göre Hamas, İsrail’i yanıltmak amacıyla Kassam taburlarındaki komutanların değiştirildiğini duyurdu. Resmi yayınlarda değiştirildiği iddia edilen komutanlar aslında görevlerine devam ettiler. Ayrıca Gazze'den Mekke'ye gittiği bildirilen savaşçılar, aslında eğitim için Lübnan ve Suriye'ye gönderiliyordu.

2011 yılında Suriye’de başlatılan savaşta özellikle Hamas’ın siyasi kanadında yer alan liderlerin çoğunun Suriye Devleti’ne karşı takındığı olumsuz tavra rağmen askeri kanadın bu konuda siyasi kanatla aynı fikirde olmadığı söyleniyordu. Le Figaro’da yayımlanan bu yazı da bu iddiaları doğruluyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed de yaklaşık on gün önce başkent Şam’da düzenlenen bir parti toplantısında, Gazze’deki direnişin ülkesi de dahil olmak üzere tüm Arap ülkelerini savunduğunu söylemişti.

 



Makaleler

Güncel