İsrail'de erken seçimlere yoğun talep

img
İsrail'de erken seçimlere yoğun talep YDH

İsrail'de yapılan son kamuoyu yoklamasına göre göre halkın çoğunluğu 'yeni bir başlangıç' yapmayı ve erken seçimlere gitmeyi talep ediyor.




YDH - Direnişin 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonundan sonra yıllardır abluka altında bulunan Gazze Şeridi'ne yönelik soykırım saldırıları devam ederken İsrail'de Maagar Mochot Enstitüsü tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre halkın çoğunluğu 'yeni bir başlangıç' yapmak ve erken seçimlere gitmek istiyor.

Israel Hayom gazetesinin bulgularını yayımladığı anket, İsraillilerin seçimlerin hemen olmasa da mümkün olan en kısa sürede yapılmasını istediklerini gösteriyor.

Anket, İsrail'deki yetişkin nüfusun temsili bir örneklemini oluşturan 505 katılımcıyla gerçekleştirildi

Seçimlerin mümkün olduğunca erken yapılmasını destekleyip desteklemedikleri sorulan katılımcıların yüzde 63'ü öneriyi desteklerken, sadece yüzde 37'si karşı çıktı.

Sandığa erken gidilmesini en çok isteyenler, bir önceki seçimde Başbakan Binyamin Netanyahu ve müttefiklerine oy vemeyenler arasında yer alıyor. Muhalefetteki Yeş Atid seçmenlerinin yaklaşık yüzde 80'i istediklerini söyledi. Savaş patlak verdikten sonra Netanyahu hükümetine giren Benny Gantz liderliğindeki Ulusal Birlik partisi seçmenlerinin yüzde 59'u da seçimin yapılması yönünde görüş bildirdi.

Likud seçmenlerinin yüzde 38'i erken seçimleri desteklerken yüzde 45'i karşı çıktı. Aşırı sağcı Otzma Yehudit seçmenlerinin yüzde 25'i erken seçimi desteklerken, yüzde 51'i karşı çıktı. Bu eğilim ultra-Ortodoks Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği partilerinin seçmenlerinde görüldü.

Likud ile sağcı ve ultra-Ortodoks müttefiklerinden oluşan savaş öncesi orijinal Koalisyon, bugün seçim yapılsa bir önceki seçimde elde ettiği 64 sandalyeye kıyasla sadece 52 sandalye elde edecek ve bu da bölünmüş tarafın desteği olmadan bir hükümet kurulmasını neredeyse imkansız hale getirecek. Likud 21, Otzma Yehudit 14, Şas 10 ve Birleşik Tevrat Yahudiliği 7 sandalye alacak.

Diğer yandan Gantz'ın partisinin, mevcut Knesset'teki sadece 12 sandalyeye kıyasla ankette 31 sandalye kazanacağı tahmin ediliyor. Ankette Meretz'in Knesset'e girmesi beklenirken (Kasım 2022 seçimlerinde bunu başaramamıştı) İşçi Partisi, seçim barajını geçemeyecek.

Bunun yanı sıra son seçimlerde Likud'a oy verenlerin sadece yüzde 48'i iktidar partisine tekrar oy vereceğini belirtti. 14'ü Gantz'ın partisine oy vereceğini ifade ederken yüzde 16'sı ise aksi görüş belirtti.

Ankete göre en yüksek puanı alan yüzde 28 destekle Gantz olurken, onu yüzde 21 ile Netanyahu, yüzde 20 ile Bennett, yüzde 16 ile Yeş Atid lideri Yair Lapid ve ardından yüzde 16 Yossi Kohen takip etti.

Likud seçmenlerinin yaklaşık yüzde 27'si şu anda başbakanlık için en uygun adayın Gantz olduğuna inanıyor. Yeş Atid seçmenlerinin yüzde 62'si Gantz'ın en uygun aday olduğunu düşünürken, Lapid'in en uygun aday olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 59.



Makaleler

Güncel